17 °c

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimi! İlk tur başladı!

Fransa yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında. 4 favori adayın yarıştığı seçimler için ilk tur oylama başladı.

Güncel Haberi
Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimi! İlk tur başladı!

 Fransa'da bugün yapılan seçimlerde seçmen cumhurbaşkanı adayını ikinci tura taşıyacak. Adaylar AB yanlısı ve AB yanlısı olmayan olarak ikiye ayrılıyor. Kamoyu araştırma sonucuna göre ise 4 aday favori olarak gösteriliyor.

 AB karşıtı bir adayın kazanması halinde topluluğun var oluşu da tehlikeye girebilir. Fransa İçişleri Bakanlığı bugün sandık başına giden halkı twitter üzerinden oy kullanmaya çağırırken, etlere tuz atma şekliyle dünya çapında fenomen haline gelen Nusret Gökçe'nin fotoğrafını kullandı. Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için sandık başına giden seçmenlerin oranının saat 12.00 itibarıyla yüzde 28,54 olduğu bildirildi.

Toplam 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında Fransa'nın ana kara topraklarında 45,67 milyon seçmenden oylarını kullanmak isteyenler saat 08.00'de (TSİ 09.00) oy kullanma merkezlerine gitmeye başladı. Geniş güvenlik önlemleri altında 69 bin 245 seçim merkezinde gerçekleşen oy kullanma işleminde 50 bin polis ve jandarmanın yanı sıra 7 bin asker görev yapıyor. Fransa'nın denizaşırı topraklarında ise dün 1,3 milyon seçmen tercihini ortaya koymak için sandık başına gitmişti.

Kamuoyu yoklamalarında  Macron ile  Le Pen önde görünüyor

Kamuoyu yoklamalarında, "En Marche" (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin (FN) adayı Marine Le Pen önde görünüyor. Oy verme işlemi saat 20.00'de (TSİ 21.00) sona erecek. Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Resmi sonuçların ise Anayasa Konseyi tarafından 26 Nisan Çarşamba TSİ 21.00'e kadar açıklanması bekleniyor.Seçimin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda en çok oyu alan iki aday 7 Mayıs'ta yapılacak seçimde yarışacak. Kazanan aday 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande'dan görevi devralacak. Fransa'da 13 Kasım 2015'te 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal devam ediyor. (AA)

Toplam 11 aday yarışıyor
Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yerel saatle bazı bölgelerde 07.00, bazı yerlerde ise 08.00'de başlayan oy kullanma işleminde oyunu veren seçmenlerin öğle saatleri itibarıyla yüzdesi açıklandı. Buna göre saat 12.00 itibarıyla seçmenlerin yüzde 28,54'ü sandığa gitti.
Bu oran beş yıl önceki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yüzde 28,29'du. Toplam 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında Fransa'nın ana kara topraklarında 45,67 milyon seçmenden oylarını kullanmak isteyenler saat 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar oy kullanabilecekler.

NUSRET'li oy çağrısı

İHA'nın haberine göre Fransa İçişleri Bakanlığı Twitter adresinden seçmenleri oy kullanmaya Nusret paylaşımı ile çağırdı.

Hareketiyle dünyaca ünlenen Nusret’in tuz dökme fotoğrafına zarf montajlayıp paylasan İçişleri Bakanlığı, “İşte o gün geldi! Oyunuzu kullanmak için bulunduğunuz şehre göre saat 19.00’a veya 20.00’ye kadar vaktiniz bulunuyor” paylaşımını yaptı. Fotoğrafı #VoteChallenge ve#ElectionPresidentielle2017 Hashtag'iyle paylaştı. Paylaşılan fotoğrafta ayrıca Nusret’in tişörtünün üzerinde Fransızca “Evet oyumu kullanıyorum” yazıldı.


  Nusret, Türkiye'deki halk oylamasında oyunu kullanırken de bu klasik hareketini yaparak oyunu atmıştı.      

AB'NİN gözü Fransa'nın üstünde

 Güven ÖZALP - BRÜKSEL

FRANSA, seçmeninin hiç olmadığı kadar kararsız olduğu bir ortamda yeni cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerin ilk turu için bugün sandığa gidiyor. Sonuçlarını önceden tahmin etmenin oldukça güç olduğu seçim, her ne kadar ulusal nitelikli olsa da, zamanlamasının da etkisiyle Avrupa Birliği referandumu havasına büründü. Seçimlerden çıkacak sonuçlar sadece Fransa’nın değil AB’nin kaderini de etkileyecek. İlk turdan, Fransa’nın AB’den ayrılmasını (Frexit) tetikleyebilecek ve AB açısından domino etkisi yaratabilecek sonuç çıkma ihtimali bulunması Brüksel’deki endişeyi artırmış durumda.

Dört aday favori olarak gösteriliyor

Yolsuzluk iddialarının gündemden düşmediği, hayata geçirilmesi zor ve kaotik etki yaratma riski yüksek vaatlerin havada uçuştuğu kampanyada dört aday favori. 7 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur için, oyları sürekli düşüş halinde olan Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon’un (49) çok geride kaldığı yarışta, mevcut yönetimin eski bakanı Emmanuel Macron (39) ve aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen (48) en güçlü adaylar olarak görülüyor.

Hakkındaki yolsuzluk iddialarına rağmen oylarını belli bir oranda tutmayı başaran Cumhuriyetçilerin adayı, eski başbakan, François Fillon (63) ve yakaladığı çıkışla herkesi şaşırtan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon (65) da Macron-Le Pen ikilisini zorlama, hatta geçme potansiyeline sahipler. Adaylar arasında AB’ye en sıcak bakan isim Macron, Fillon da Avrupa projesinin devamından yana. Le Pen ve Melenchon’un programları ise sadece Fransa’nın AB üyeliğini değil AB’nin geleceğini de tehdit eder bir boyuta sahip.

Sıradaki Haber