17 °c

Geleceğin gazetecileri yetiştirilecek!

Doğan Haber Ajansı ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen gazetecilik sertifika programı "International News Academy (INA)", alanında uzman gazetecileri yetiştirecek.

Güncel Haberi
Geleceğin gazetecileri yetiştirilecek!
Geleceğin gazetecileri yetiştirilecek!

Özellikle farklı alanlarda lisans eğitimi almış ve habercilik yapmak isteyen gençlere ulaşmanın amaçlandığı program, "Temel Gazetecilik", "Haberciliğin Temel Alanları", "Habercilikte Uzmanlaşma Semineri", "Habercilikte Uzmanlık Alanları Özel Eğitimleri" ve "Mentorlarla Eğitim" başlıkları altında gerçekleşecek ve katılımcıların uluslararası düzeyde eğitim alması sağlanacak.

YURT DIŞINDA EĞİTİM FIRSATI
Programa katılan adaylar ilk olarak ekonomi, dış haberler, politika, sağlık gibi alanında uzmanlaşmış gazeteciler ve akademisyenler ile bir araya gelecek. Daha sonra Doğan Haber Ajansı ve Hürriyet Gazetesi'nde mentorlar ile buluşarak sahada uygulamalı olarak haberciliği deneyimleyecekler. Eğitimlerin sonunda ise adaylara başta Berlin ve Washington olmak üzere yurt dışındaki haber organizasyonlarında eğitimlerine devam etme fırsatı sunulacak.

EĞİTİM KADROSUNDA USTA İSİMLER
Programın eğitimcileri arasında Ali Kırca, Rıdvan Akar, Mehmet Güler, Hakkı Öcal ve Faruk Bildirici’nin de yer aldığı uzun yıllar gazeteciliğe emek vermiş deneyimli akademisyenler yer alırken, mentorlar arasında haberin mutfağında yetişmiş gazeteciler Hamdi İstanbullu, Çınar Oskay, İhsan Yılmaz, Ömer Erbil, Uğur Demirkırdı da bulunuyor.

 

"TÜRKİYE'DE BİR İLK"

BAU İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Süher, bu modelin Türkiye’de ilk kez yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“İlk olarak adaylara işin teorik kısmını öğreteceğiz. Daha sonra konunun uzmanlarının verdiği eğitimler olacak. Adaylar DHA'da, ustaların yanında çıraklık eğitiminde geçecek. Bütün bu sürecin ardından isteyen adaylar, yüksek ihtimalle Washington’a mesleki kültür gezisine gidecekler. Tüm bu sürecin sonunda ise belli bir çıtayı aşan adaylar DHA tarafından kabul edilip orada çalışmaya başlayacak. Bu model Türkiye'de ilk kez yapılıyor.”

"SEKTÖRÜN İHTİYACI OLAN GAZETECİLER BU PROGRAMDAN ÇIKACAK"
Doğan Haber Ajansı Yeni Medya Direktörü Salih Zeki Sarıdanişmet bu programın en önemli iki farkının, teorik ve pratik eğitimi bir araya getirmesi ve uzman gazeteci yetiştirmeye odaklanması olduğunu belirterek, temel hedefin daha önce farklı bir dalda lisans eğitimi almış başarılı profesyonelleri gazeteciliğe kazandırmak olduğunu vurguladı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin dünya standartlarındaki eğitim altyapısı ve Washington, Berlin gibi önemli merkezlerdeki kampüslerinin de adaylara yeni ufuklar açabileceğini ifade eden Saridanişmet, "Bugün artık sadece iletişim fakültesi mezunu olmak gazetecilik yapmak için yetmiyor. Sektörün ihtiyacı olan uzman gazetecilerin eğitimi için özel olarak bir program dizayn ettik. Hem üniversitenin çok değerli hocaları işin teorik tarafını anlatacak, hem de duayen gazetecilerin mentorluğunda arkadaşlarımız işe başladığı gün fonksiyonel olabilecekler" dedi.

"ALAYLILAR İLE MEKTEPLİLERİN ORTAK PROJESİ"
Programda adaylar gazeteciliği dünya standartlarında öğrenirken bir taraftan da bizzat sahada çalışan gazetecilerin tedrisatından geçeceğini belirten Sarıdanişmet, "Bu projeye katılan arkadaşlar sektöre hem mektepli hem de alaylı olarak girecek. Farklı alanlarda lisans eğitimini başarıyla tamamlamış genç arkadaşlardan toplumsal duyarlılığı yüksek ve gazetecilik heyecanını hisseden herkese açık bir program" şeklinde konuştu.

“PROGRAMDA YOĞUN BİR PRATİK EĞİTİM OLACAK"
DHA Operasyon Müdürü ve Proje Koordinatörü Hamdi İstanbullu ise, akademi ile pratiği buluşturması nedeniyle International News Academy’nin diğer programlardan ayrıldığını ifade ederek, “Eğitimde hem akademik ağırlık olacak hem de yoğun bir pratik eğitim olacak. İçinde gazetecilik yapma isteği olan ama başka bölümlerde lisans eğitimi almış üniversite mezunları bize başvuracaklar. Biz onlara önce temel gazetecilik öğreteceğiz, sonra ustaların yanında mentorluk programı dahilinde pratik gazetecilik, habercilik öğreteceğiz. Bu, Türkiye için yeni bir şey. İşin içinde yoğun bir pratik var. Ağırlıklı alan çalışması olacak ve ustalar öğrencilerini yönlendirecek. Türkiye'deki gazetecilik seviyesini daha uzman, kaliteli ve teknolojileri tanıyan, bilen insanların olduğu bir sektöre dönüştürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

EĞİTİMLER 15 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK
"International News Academy"de eğitim görmek isteyen adaylarda “Üniversite mezunu olmak” ve “İngilizce yeterliliği bulunmak” koşulları aranırken, başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Başvuruların ardından mülakat süreci gerçekleştirilecek. 120 saatten oluşacak program, 15 Şubat Perşembe günü başlayacak. Hafta içi salı ve perşembe günleri 19.00-22.00 saatleri arasında yapılacak dersler, hafta sonu ise cumartesi günleri 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Sıradaki Haber