17 °c

Haşdi Şabi'ye "yasal statü" kazandıran tasarının onaylanması

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Muttehidun Koalisyonu lideri Usame en-Nuceyfi, meclis tarafından onaylanan "tartışmalı" Haşdi Şabi yasasını reddettiklerini bildirdi.Nuceyfi, mecliste düzenlediği basın toplantısında, Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü kazandıran yasanın gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.İsim vermeden İran'ı işaret eden Sünni...

Güncel Haberi
Haşdi Şabi'ye yasal statü kazandıran tasarının onaylanması
Haşdi Şabi'ye "yasal statü" kazandıran tasarının onaylanması

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Muttehidun Koalisyonu lideri Usame en-Nuceyfi, meclis tarafından onaylanan "tartışmalı" Haşdi Şabi yasasını reddettiklerini bildirdi.

Nuceyfi, mecliste düzenlediği basın toplantısında, Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye yasal statü kazandıran yasanın gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

İsim vermeden İran'ı işaret eden Sünni lider, "Bu yasayla, başka devletlere özenerek devletteki güvenlik kurumlarına paralel bir yapı oluşturulmuş oldu. Meclisteki çoğunluk diktatörlüğü de gözler önüne serildi. Bu ayrıca siyasi süreç ve ortaklık anlayışının bir kez daha veto edilmesidir." ifadelerini kullandı.

Nuceyfi ayrıca Şii Ulusal Koalisyonu tarafından meclise sunulması beklenen uzlaşı projesini şimdiden reddettiklerini ve söz konusu projeyi görüşmeyeceklerini vurguladı.

- "Aşiret güçlerine bağlı gönüllüleri de kapsıyor"

Yasanın onaylanmasının ardından Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de bir basın toplantısı düzenledi. Cuburi, Haşdi Şabi yasasının uzun müzakereler sonucunda meclisteki oturuma katılan milletvekillerinin oy birliği ile kabul edildiğini söyledi.

Başbakan Haydar el-İbadi'nin bu yasanın ardından devlet dışı güçlerin silah taşımasına izin vermemesi gerektiğini kaydeden Cuburi, "Bu yasa, hata yapanların cezadan muaf tutulması anlamına gelmiyor. Yasa aşiret güçlerine bağlı gönüllüleri de kapsıyor." diye konuştu.

Cuburi ayrıca söz konusu yasayla, milis gücü mensuplarına askeri kanunlarının uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Irak meclisinde bugün onaylanan yasayla Haşdi Şabi, "başbakana bağlı silahlı bir kurum" olarak kabul edilerek "yasal statü" kazandı.

Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılacak Haşdi Şabi milislerinin, polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumu da söz konusu yasayla garanti altına alındı.


Sıradaki Haber