17 °c

İltica talep eden Kazak ailenin bekleyişi sürüyor

İSTANBUL (AA) - Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle Suudi Arabistan'dan sınır dışı edilerek, Kazakistan'a gönderilmek üzere uçakla İstanbul'a getirilen Özbek asıllı Kazakistan vatandaşı Abdukhalil Abduzhabbarov ile ailesinin, uluslararası koruma talebi (iltica) başvuru işlemleri dolayısıyla Atatürk Havalimanı'ndaki bekleyişleri sürüyor. Kazakistan'da hakkında açılan bir...

Güncel Haberi
İltica talep eden Kazak ailenin bekleyişi sürüyor
İltica talep eden Kazak ailenin bekleyişi sürüyor

İSTANBUL (AA) - Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle Suudi Arabistan'dan sınır dışı edilerek, Kazakistan'a gönderilmek üzere uçakla İstanbul'a getirilen Özbek asıllı Kazakistan vatandaşı Abdukhalil Abduzhabbarov ile ailesinin, uluslararası koruma talebi (iltica) başvuru işlemleri dolayısıyla Atatürk Havalimanı'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Kazakistan'da hakkında açılan bir davada alınan karar nedeniyle Suudi Arabistan'ın Medine kentinde tutuklanmasının ardından memleketine gönderilmek üzere tarifeli uçakla İstanbul'a getirilen Abduzhabbarov ile eşi Dinara ve 10 çocuğu için sivil toplum kuruluşlarının da girişimiyle Türkiye'den uluslararası koruma başvurusunda bulunuldu.

Abduzhabbarov ile ailesi, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkililerince alınan söz konusu talepleri sonuçlanıncaya kadar Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali'nde belirlenen alanda tutuluyor. Üzerlerinde bulunan tahdit gereğince ülkeye girişine izin verilmeyen Abduzhabbarov ailesinin 12 Ekim'den beri yeme-içme ve barınma gibi ihtiyaçları buradaki yetkililerce sağlanıyor.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Ergin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, aynı zamanda müvekkili olan Abduzhabbarov'un uluslararası koruma talebi başvurusunun yasal prosedüre uygun şekilde yürütülmediğini öne sürdü.

Ergin, Pakistan’da İslam Üniversitesi Fıkıh Bölümü'nden mezun olan Abduzhabbarov hakkında Kazakistan'da İslami hizmetlerde bulunduğu sırada bazı dini yetkililerle yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle birçok soruşturma dosyası açıldığını ifade ederek, baskıların artması üzerine Abduzhabbarov'un ailesiyle 2006'da Medine’ye yerleştiğini belirtti.

İbrahim Ergin, Medine’deki tarihi bir kütüphanede İslami eserlerin Arapçadan Kazakçaya çevirisini yapan ve bu çalışmaları internet ortamına yükleyen Abduzhabbarov'un, Kazakistan’ın talepleri doğrultusunda Suudi Arabistan'da 20 Aralık 2015'te tutuklandığını anlattı.

Buradaki yetkililerin, doğrudan Kazakistan’a sınır dışı etme yerine transit uçuş bahanesiyle Abduzhabbarov ailesini Türkiye’ye gönderdiğini kaydeden Ergin, "Bu doğrultuda hoca, eşi ve 10 çocuğuyla 12 Ekim 2016'da İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelmiş, kendisine refakat eden Kazak istihbarat görevlilerinin mukavemetine rağmen transit uçuşu sivil toplum kuruluşları tarafından engellenmiş ve uluslararası koruma başvurusu (iltica) yapması sağlanmıştır. Ancak 12 Ekim 2016 tarihi itibarıyla kanunda belirtilen sürelere uyulmaksızın iltica başvurusu ile ilgili herhangi bir karar verilmemiştir." ifadelerini kullandı.

Ergin, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine başvuru yapıldığını, aynı zamanda geri gönderilmeyi engellemek adına Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yoluna gidildiğini aktararak, her iki kurum tarafından da sürecin takip edildiğini bildirdi.

Hukuksal mücadelelerinin 1,5 aydır sürdüğüne vurgu yapan Ergin, ailenin yaşam koşullarının iyileştirilmesini istediklerini kaydetti.

Sıradaki Haber