17 °c

"İnsani koridorla Halepli siviller tahliye edilmeli"

ANKARA (AA) - Suriye Türkmen Meclisi (STM) Başkanı Emin Bozoğlan, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin saldırısı altında olan Halep’te ateşkes ilan edildikten sonra açılacak insani koridorla sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Bozoğlan, Halep'teki insani kriz nedeniyle olağanüstü toplanan STM Yürütme Kurulu sonrasında basın açıklaması yaptı....

Güncel Haberi
İnsani koridorla Halepli siviller tahliye edilmeli
"İnsani koridorla Halepli siviller tahliye edilmeli"

ANKARA (AA) - Suriye Türkmen Meclisi (STM) Başkanı Emin Bozoğlan, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin saldırısı altında olan Halep’te ateşkes ilan edildikten sonra açılacak insani koridorla sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Bozoğlan, Halep'teki insani kriz nedeniyle olağanüstü toplanan STM Yürütme Kurulu sonrasında basın açıklaması yaptı.

Suriye'de iç savaşın başından bu yana Humus’ta, Şam’da, Bayırbucak’ta, Telabyad'ta Türkmenlerin hedef alındığını hatırlatan Bozoğlan, "Şimdi de kadim Türk yurdu Halep yerle bir ediliyor. Dünyanın gözleri önünde Halep ölüyor. Koskoca bir tarih, koskoca bir medeniyet savaş tacirlerine kurban gidiyor." dedi.

Bozoğlan, "Direnebilmemiz için hayatta kalmamız, hayata kalmamız içinse şu an Halep’te muhasara ve bombardıman altında bulunan mücahit ve sivillerimizin bölgeden sağ salim kurtarılması elzemdir. Halep’te gerçek bir ateşkes ilan edilmesini ve gerçek bir insani koridor açılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İnsani koridorun açılarak sivillerin tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Bozoğlan, "Güvenli bölge neredeyse siviller oraya sığınıyor. Koridoru açmak ve güvenliğini sağlayabilmek için devlet gücüne ihtiyaç vardır. Türkiye, Rusya ve ABD koridorun açılması için girişimde bulunması, anlaşması gerekiyor." dedi.

- "Kasıtları, halkı yok etmek"

Toplantıya katılan Halep'teki Sultan Mehmet Fatih Tugayı komutanlarından Mahmut Süleyman da, şöyle konuştu:

"15 gündür Halep'te tam bir katliam ve soykırım yaşanıyor. Rus ve rejim uçakları hava saldırılarıyla, tanklarla, Akdeniz'den gemilerle füzeyle Halep'in taşını toprağını yakıyor. İran milisleri, Hizbullah ile savaşıyoruz. Kasıtları, oradaki halkı yok etmek. Dünya da buna seyirci kalıyor. 4 aydır abluka altında, ne yiyecek ne içecek var. En son 15 gündür hastaneler ve fırınlar da vuruldu."

Süleyman, rejimin ele geçirdiği Türkmen mahallelerinde Şii ve şebbiha milislerinin katliam yaptığını ve sivilleri gasp ettiğini söyledi.

15 Kasım'dan önce Halep'in doğusunda 6 mahallede 25 bin Türkmen bulunduğunu dile getiren Süleyman, "Çoğu, muhaliflerle birlikte güneye, Bab Neyrab, Sukkeri tarafına geçti. Göç sırasında da dün Rus uçakları vurdu." dedi.

- Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyindeki Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğüne göre halk 97 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor.

Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Tüm okulların kapalı olduğu bölgede hizmet veren sadece 3 fırın bulunuyor. Yaklaşık 300 bin sivil, rejimin önceki günkü ilerlemesiyle 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı. Türkmen mahalleleri Bustan Başa, Hüllük, Haydariye, Şeyh Faris, Şeyh Hıdır ve Baidin de rejimin kontrolüne girdi.

Sıradaki Haber