17 °c

İnsanoğlunu bekleyen büyük tehlike

Buzulların erimesiyle birlikte ortaya çıkan yeni topraklar büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bunun nedeni ise bu alanlarda uzun bir süredir uykuda olan ve günümüz insanın hiç tanımadığı virüs ve bakterilerin olması.

Güncel Haberi
İnsanoğlunu bekleyen büyük tehlike
İnsanoğlunu bekleyen büyük tehlike

Bilim dünyası bugünlerde küresel iklim değişikliğinin daha önce hesaplanmayan, insanlığı kısa sürede yok edebilecek bir riskini tartışıyor. Sibirya ve Alaska'daki buzulların altında on binlerce yıldır donmuş vaziyette duran toprakların üzerindeki buzlar ilk kez erimeye başladı. Bu topraklarda onbinlerce yıldır uyuyan insanlık tarihinde karşılaşılmayan virüs ve bakteriler de uyanmaya başladı.

İlk ölüm de yaşandı

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Alaska'da 32 bin yıl önce donan bir bakteriyi hayata döndürdü. Geçen ağustosta Sibirya'da 12 yaşında bir çocuk eşi görülmemiş bir şarbon hastalığı yüzünden hayatını kaybedince ‘teorik tehdit' ete kemiğe büründü. Bu konuyu çözmeye çalışanlar arasında Türk bilim insanları da var. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Berat Haznedaroğlu bu alanda çalışan isimlerden biri. Haznedaroğlu, "Ortaya bir bakteri ya da virüs çıkabilir ancak bunun insanları ya da hayvanları ne kadar etkileyeceğine cevap vermek çok zor" diyor.

Ciddi zararlar verebilir

Prof. Berat Haznedaroğlu'na göre asıl risk günümüz insanının bu hastalıklara hazır olup olmadığı: "Erken zamanlarda ortaya çıkan ve insanları enfekte eden bir virüs günümüze kadar bir evrim sürecinden geçiyor. Bu süre zarfında insan da bir evrim sürecinden geçiyor. Eski insan bu bakterilerle etkileşim sonucu bir bağışıklık kazanmış olabilir fakat şu anda biz kendi evrim sürecimizden sonra bu hastalıklara maruz kalmadığımız için bu bağışıklığı kaybetmiş olabiliriz. Bu bakteri ve virüsler ortaya çıkarsa modern insana hakikaten zarar verme ihtimalleri var."

 

Sıradaki Haber