17 °c

Kerkük'e bağlı Havice'den kaçışlar devam ediyor

KERKÜK (AA) - Irak'ta yaklaşık iki buçuk yıldır terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Havice ilçesinden 300 sivilin daha Kerkük'e kaçtığı bildirildi.Kerkük'ün güneyindeki Mekteb Halid bölgesinin güvenliğini sağlayan Peşmerge gücünden Teğmen Kameran Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sabah erken saatlerde çoğu kadın ve çocuk 300 kişi Peşmerge mevzilerine sığındı....

Güncel Haberi
Kerkük'e bağlı Havice'den kaçışlar devam ediyor
Kerkük'e bağlı Havice'den kaçışlar devam ediyor

KERKÜK (AA) - Irak'ta yaklaşık iki buçuk yıldır terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Havice ilçesinden 300 sivilin daha Kerkük'e kaçtığı bildirildi.

Kerkük'ün güneyindeki Mekteb Halid bölgesinin güvenliğini sağlayan Peşmerge gücünden Teğmen Kameran Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sabah erken saatlerde çoğu kadın ve çocuk 300 kişi Peşmerge mevzilerine sığındı. Kerkük'e bağlı Havice ilçesi ve Rıyad kasabasından kaçan insanlar bunlar. DEAŞ'tan kurtulmak için zor şartlarda uzun mesafeler katetmişler." dedi.

Sığınmacıların büyük bölümünün sağlık durumunun kötü olduğunu belirten Ahmed, ilk müdahalenin ve gerekli yardımların Peşmerge güçleri tarafından yapıldığını aktardı.

Teğmen Ahmed, "Resmi kayıt işlemlerinin ardından sığınmacıları Kerkük'e bağlı Dakuk nahiyesindeki kampa gönderiyoruz." diye konuştu.

- "DEAŞ, çoluğunuzu çocuğunuzu gözünüzün önünde infaz ediyor"

AA muhabirine konuşan Kerkük'e kaçan sivillerden Suat Cuma ise DEAŞ militanlarının her geçen gün daha kötü eylemler gerçekleştirdiğini belirtti.

Terör örgütünün kontrolü altında çok zor günler geçirdiklerini ve dayanma güçlerinin kalmadığını anlatan Haviceli kadın, şunları söyledi:

"DEAŞ toplu yok etme uygulaması yapıyor. Güvenlik bahanesiyle evlere yaptığı baskınlarda gençlerimizi ve erkeklerimizi tutukluyor. Aylar sonra para karşılığında serbest bırakıyor. Para vermediğiniz takdirde çoluğunuzu çocuğunuzu gözünüzün önünde infaz ediyor. Çok sayıda insan, evladını ve yakınını kaybetti."

Aylardır doğru düzgün yiyecek bir şey bulmadıklarını kaydeden Cuma, "Biz yetişkinler ve çocuklarımız aylardır şeker, tuz, sebze ve meyveyi unuttuk. Bir çuval unun fiyatı 90 doları buldu. Sağlık hizmeti tamamen durduğu için çok sayıda hamile kadın ve çocuk öldü. Ölümden kaçtık." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'ten bu yana Kerkük'e bağlı Havice ilçesi ve çevresini elinde tutuyor. Irak ordusu, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri ise yaklaşık 3 aydır ilçeyi tamamen kuşatmış durumda. DEAŞ'ın zulmettiği siviller, zaman zaman ölümü göze alarak Havice'den kaçarak güvenli bölgelere sığınıyor.

Sıradaki Haber