- "Keşan'da hava kirliliği var. Çözüm öncelikle doğal gazın gelmesi. Şehir içerisinde geçecek olan doğal gaz dağıtım boru hattı şebekesinin planları hazırlanıyor. Muhtemelen 2017 ile 2018 kışında doğal gazı kullanacağız"İSTANBUL (AA) - Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, ilçede hava kirliliğinin olduğunu belirterek, "Çözüm öncelikle doğal gazın gelmesi. Şehir içerisinde geçecek olan doğal gaz dağıtım boru hattı şebekesinin planları hazırlanıyor. Muhtemelen 2017 ile 2018 kışında doğal gazı kullanacağız" dedi.
Özcan, Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği'nce Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen, "Hava kirliliğinin önlenmesinde alınacak önlemler" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Keşan'daki hava kirliliğinin bundan önceki yıllarda da olduğunu belirterek, 2005 yılından itibaren ilçeye doğal gazın getirilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Hava kirliliğiyle mücadele konusunda valilik, kaymakamlık, siyasi parti başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran Özcan, şu anda bir şirketin Keşan'a doğal gaz getirmek için çalışma yaptığını dile getirdi.
Belediye Başkanı Mehmet Özcan, şöyle konuştu:
"Evet Keşan'da hava kirliliği var. Çözüm öncelikle doğal gazın gelmesi. Keşan'a doğal gazı getirecek olan Zorlu Grubu, ana borudan gazın alınacağı bölgede arazi istimlak etti. Şehir içerisinde geçecek olan doğal gaz dağıtım boru hattı şebekesinin planları hazırlanıyor. Muhtemelen 2017 ile 2018 kışında doğal gazı kullanacağız ama kullanılıncaya kadar da serilelim, yatalım mı? Ciddi olarak zehir soluyoruz. 4 yıldır elimizde ciddi bir portföy oluştu. 850 apartmanın yöneticisinin, kapıcısının ismi, telefonu elimizde var. Denetimler yapıyoruz, defalarca çevre kurulu toplantılarına katıldık."
Yaptıkları kontrollere rağmen ilçeye bir şekilde kalitesi düşük kömürlerin girdiğini dile getiren Özcan, apartmanlarda denetim yaptıklarını, hava tahmin raporlarında yüksek basıncın olacağı zamanlarda kaloriferlerin yakma saatleriyle sayısını cep telefonu mesajıyla apartman yöneticilerine bildirdiklerini anlattı.
Hava kirliliğin Türkiye'nin birçok ilinde olduğunu dile getiren Özcan, sadece doğal gazın çözüm olarak düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.
Kaliteli kömür kullanımının kirliliğe kalıcı çözüm getirebileceğine dikkati çeken Özcan, şöyle konuştu:
"3 yıldır Trakya kömürünü iyileştirmek maksadıyla ton başına 40 kilogram toz kireç karışımını uyguluyoruz. Kireç atılmış belli oranda yakılan kömürün baca ölçümüyle kireç karıştırılmamış baca ölçümü oranları ciddi anlamda farklı. İlk sene alıştırma da biraz zorluk çektik, son iki yıldır da kömür üreticilerine, alıcılarına maliyetsiz ton da 40 kilogram kömür vermeyi mecbur ettik. Severek kendileri bunları karşıladı. En büyük sıkıntımız çuvallı gelen kömürlerinin çuvallarının kazanlarda yakılmasıydı. 3 yıldır bunun için teşvik veriyoruz. Madencilerimiz geri dönüşüm olarak torba başına 15 kuruş verdi, şu anda da 'külünü doldurup dışarı çıkarırsanız 25 kuruş veriyoruz' şeklinde bir uygulamamız var. Petrol artığı çuvalların kazanlarda yakılmasını engellemek için böyle bir uygulama başlattık. Sonuçta doğal gaz, artı kaliteli kömür."
Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler, Keşan'daki hava kirliliği sorununa yönelik herkesin bir bütünlük içerisinde elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, her siyasi görüşe eşit uzaklıkta olduklarını söyledi.
Hava kirliliğinin gündem oluşturduğunu dile getiren Eler, "Çözüm adına çok ciddi çalışmalar yapıldı. Hükümetimiz destek verdi, belediye başkanlığımız, ticaret odası başkanlığımız çalıştı. Belli bir vade de bu işin çözümünün doğal gaz olduğu belirlendi" diye konuştu.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da Keşan'ın havasının kirli olduğunu belirterek, "Keşan'da bir iki saat yürüyün ya da kirli havamızda nefes almaya çıkın, iki üç paket sigara içmiş kadar olursunuz. Yani şu anda Keşan'da herkes sigara içiyor, bu o anlama geliyor" dedi.
Çevresel değişikliklerle küresel ısınmanın olumsuz getirilerinin her yerde hava kirliliğine neden olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, "Bu hepimizin sorun. Siyaset burada olmamalı. Medikal malzemeleri satışıyla ilgileniyorum internet üzerinden satış yapıyorum. Keşan'da sattığım solunum cihazlarını tüm Türkiye'ye aynı oranda yapıyorum. Yaşlılarımız, çocuklarımız, gebelerimiz, solunum rahatsızlığı çekenlerimiz ciddi boyutta sokağa çıkma yasağı uygulanacak oranda tehlike altında" diye konuştu.
İSTANBUL (AA) - Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, ilçede hava kirliliği olduğunu belirterek, "Çözüm öncelikle doğalgazın gelmesi. Şehir içerisinden geçecek olan doğalgaz dağıtım boru hattı şebekesinin planları hazırlanıyor. Muhtemelen 2017 ile 2018 kışında doğal gazı kullanacağız" dedi.
Özcan, Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği'nce (KEYİAD) Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen, "Hava Kirliliğinin Önlenmesinde Alınacak Önlemler" konulu toplantıda, Keşan'daki hava kirliliğinin bundan önceki yıllarda da olduğunu ifade ederek, 2005 yılından itibaren ilçeye doğalgazın getirilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Hava kirliliğiyle mücadele konusunda valilik, kaymakamlık, siyasi parti başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Özcan, şu anda bir şirketin Keşan'a doğalgaz getirmek için çalışma yaptığını dile getirdi.
İlçedeki hava kirliliğinin çözümünün doğalgaz olduğunu vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:
"Evet Keşan'da hava kirliliği var. Çözüm öncelikle doğalgazın gelmesi. Keşan'a doğal gazı getirecek olan Zorlu Grubu, ana borudan gazın alınacağı bölgede arazi istimlak etti. Şehir içerisinde geçecek olan doğalgaz dağıtım boru hattı şebekesinin planları hazırlanıyor. Muhtemelen 2017 ile 2018 kışında doğalgazı kullanacağız ama kullanılıncaya kadar da serilelim, yatalım mı? Ciddi olarak zehir soluyoruz. 4 yıldır elimizde ciddi bir portföy oluştu. 850 apartmanın yöneticisinin, kapıcısının ismi, telefonu elimizde var. Denetimler yapıyoruz, defalarca çevre kurulu toplantılarına katıldık."
Yaptıkları kontrollere rağmen ilçeye bir şekilde kalitesi düşük kömürlerin girdiğini dile getiren Özcan, apartmanlarda denetim yaptıklarını, hava tahmin raporlarında yüksek basıncın olacağı zamanlarda kaloriferlerin yakma saatleriyle sayısını cep telefonu mesajıyla apartman yöneticilerine bildirdiklerini aktardı.
Türkiye'nin birçok ilinde hava kirliliği olduğunu olduğunu ifade eden Özcan, sadece doğalgazın çözüm olarak düşünülmemesi gerektiğine dikkati çekti.
Kaliteli kömür kullanımının kirliliğe kalıcı çözüm getirebileceğini bildiren Özcan, şöyle konuştu:
"3 yıldır Trakya kömürünü iyileştirmek maksadıyla ton başına 40 kilogram toz kireç karışımını uyguluyoruz. Kireç atılmış belli oranda yakılan kömürün baca ölçümüyle kireç karıştırılmamış baca ölçümü oranları ciddi anlamda farklı. İlk sene alıştırma da biraz zorluk çektik, son iki yıldır da kömür üreticilerine, alıcılarına maliyetsiz ton da 40 kilogram kömür vermeyi mecbur ettik. Severek kendileri bunları karşıladı. En büyük sıkıntımız çuvallı gelen kömürlerinin çuvallarının kazanlarda yakılmasıydı. 3 yıldır bunun için teşvik veriyoruz. Madencilerimiz geri dönüşüm olarak torba başına 15 kuruş verdi, şu anda da 'Külünü doldurup dışarı çıkarırsanız 25 kuruş veriyoruz' şeklinde bir uygulamamız var. Petrol artığı çuvalların kazanlarda yakılmasını engellemek için böyle bir uygulama başlattık. Sonuçta doğalgaz, artı kaliteli kömür."
- "Herkes elini taşın altına koymalı"
Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler ise Keşan'daki hava kirliliği sorununa yönelik herkesin bir bütünlük içerisinde elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, her siyasi görüşe eşit uzaklıkta olduklarını söyledi.
Hava kirliliğinin gündem oluşturduğunu dile getiren Eler, "Çözüm adına çok ciddi çalışmalar yapıldı. Hükümetimiz destek verdi, belediye başkanlığımız, ticaret odası başkanlığımız çalıştı. Belli bir vade de bu işin çözümünün doğalgaz olduğu belirlendi" diye konuştu.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da "Keşan'da bir iki saat yürüyün ya da kirli havamızda nefes almaya çıkın, iki üç paket sigara içmiş kadar olursunuz. Yani şu anda Keşan'da herkes sigara içiyor, bu o anlama geliyor" dedi.
Çevresel değişikliklerle küresel ısınmanın olumsuz getirilerinin her yerde hava kirliliğine neden olduğunu savunan Helvacıoğlu, "Bu hepimizin sorunu. Siyaset burada olmamalı" diye konuştu.














