17 °c

KKTC’nin 10 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor

İSTANBUL Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (İMÜ GSTMF), ‘Arkeopark Projesi’ ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor.

Güncel Haberi
KKTC’nin 10 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor
KKTC’nin 10 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor

İSTANBUL Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (İMÜ GSTMF),  ‘Arkeopark Projesi’ ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. İMÜ GSTMF tarafından Kuzey Kıbrıs’ın kuzey doğusundaki Tatlısu-Akanthou Sit Alanı’nı ve çevresi için hazırlanan bu proje ile arkeolojik kazı buluntularına dayanan neolitik evlerden oluşan müze, konservasyon merkezi ve açık hava etkinlikleriyle bölge dünyaya açılacak.

İlk etabı geçtiğimiz mart ayında tamamlanan İMÜ GSTMF'nin 'Arkeopark Projesi' bilimi ziyaretçiyle buluşturmayı amaçlıyor. Proje kapsamında ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap verecek fonksiyonel alanların planlanması ve Akanthou/Tatlısu’yu tüm dünyada tanınır kılmak için estetik kimlik oluşturulması hedefleniyor.

2020 yılına kadar tamamlanması amaçlanan projede ‘Akanthou Arkeolojik Kazısı’ndan elde edilen sonuçlara göre ‘Neolitik Dönem’de bölgede bulunan yerleşim, örnek 9 adet kerpiç yapı ile rekonstrüksiye edilerek yeniden canlandırılacak. Ayrıca Rum döneminden kalan dikdörtgen planlı ve yaklaşık 40 çarpı 8 metrelik boyutlardaki 4 adet hayvan ağılının yeniden işlevlendirilmesi planlanıyor. Ziyaretçilerin Arkeopark’ta geçireceği süre boyunca ihtiyaçlarına cevap verecek işlevsel, estetik ve konforun birleştiği mekanlar oluşturulacak. Arkeopark’ta yer alacak tüm açık ve kapalı alanlar; malzeme, form, doku ve ortak renk özelliklerine sahip ve yerel mimariyi yansıtan bütünsellikte tasarlandı.

ZİYARETÇİLER KAZILARA TANIKLIK EDECEK

KKTC Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan Arkeopark’ta her yaş grubuna hitabeden eğitim ve uygulama alanları da yer alacak. Programlar kapsamında ziyaretçiler, Tatlısu’nun köklü tarihi içinde kendi serüvenleri ve arkeolojik veriler hakkında bilgi sahibi olacak, aynı zamanda ‘Neolitik Dönem’e dair yapı teknikleri öğrenecek. Bölge turizmi açısından büyük önem taşıyan proje, Tatlısu Arkeopark’ını ziyarete gelen kişilere gerçek bir kazıya canlı tanıklık fırsatı tanımasıyla da dünyadaki diğer örneklerinden ayrılıyor. Ziyaretçiler ayrıca dönemin ev yaşantısı, gıda yapımı ve avcılık, balıkçılık gibi geleneksel geçim kaynaklarının tanıtıldığı etkinlere katılma imkânı bulacak.

ÖĞRENCİLER ULUSLARARASI ÖLÇEKTE PROJE HAZIRLIYOR

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Arkeopark Çalışma Grubu Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Benli, proje ile öğrencilerin disiplinler arası çalışmalara yatkınlık kazandığını söyledi. Projenin Kültürel Miras Yönetimi Grubu tarafından hazırlandığını kaydeden Dr. Benli şöyle dedi:

“İki öğrenciyle başlayan serüvenimiz İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde öğrenim gören 5 öğrencimizin aramıza katılmasıyla devam etti. Disiplinler arası çalışmalara yatkınlık kazandıran bu proje ile öğrencilerimiz kültür, tarih ve sanatsal verilerin güncel yaşam ile entegre edilmesi yönünde araştırma yapmayı ve kullanıcı gereksinimlerine çözüm bulmayı öğrendi. Daha mezun olmadan hazırladıkları projenin ulusal ölçekte bir kurum tarafından tek seferde onaylanması da evrensel kriterlerin doğru uygulandığını gösteriyor.”

 



Sıradaki Haber