17 °c

Mardin'in etnik kültürünü bakıra yansıtıyor

MARDİN (AA) - Mardin'de 8 yaşından bu yana bakır işlemeciliği yapan Hasan Özcan, çeşitli dini ve etnik kültür figürlerini bakıra yansıtıyor.Bakır işleme sanatına babasının yanında başlayan Özcan (58), yarım asırdır unutulmaya yüz tutan sanatını yaşatmaya çalışıyor.Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini hala sürdürmenin gururunu...

Güncel Haberi
Mardin'in etnik kültürünü bakıra yansıtıyor
Mardin'in etnik kültürünü bakıra yansıtıyor

MARDİN (AA) - Mardin'de 8 yaşından bu yana bakır işlemeciliği yapan Hasan Özcan, çeşitli dini ve etnik kültür figürlerini bakıra yansıtıyor.

Bakır işleme sanatına babasının yanında başlayan Özcan (58), yarım asırdır unutulmaya yüz tutan sanatını yaşatmaya çalışıyor.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini hala sürdürmenin gururunu yaşadığını, babasının bakırcılık mesleğini devam ettirdiğini söyledi.

İşini çocuklarına öğrettiğini, onların da bakır işlemeciliği yaptığını anlatan Özcan, müşterilerin talebine göre her türlü figürü bakıra işleyebildiklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Hz. Fatma'nın eli, Meryem Ana, Tavus Kuşu ve Şahmeran figürleri ile ayetleri bakıra yansıtıyorum. Şahmeran figürünü de bakıra işlemeye karar verdim. Şahmeran Mezopotamya'yı anlatan bir figür ve Mezopotamya'nın bir simgesidir. Eski taş evlerimizin hepsinde Şahmeran vardı. Eskiden kızlar bahtları güzel olsun diye çeyizlerine işlerdi Şahmeran'ı."

Özcan, terör olaylarından dolayı işlerinin iyi gitmediğini, bu nedenle çırak alamadıklarını söyleyerek, sanatlarını yeni nesile aktaramadıklarını ifade etti.

"El sanatının unutulmaması için çaba sarf ediyorum" diyen Özcan, mesleğinin unutulmaması için yetkililerden destek beklediklerini, bu konuda çeşitli kurslar açılması gerektiğini vurguladı.

Özcan, 2011 yılında Olgunlaşma Enstitüsünde kursiyerlere verdiği eğitimden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kendisine plaket verdiğini sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber