17 °c

"Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın merkezi Kudüs'tür"

İSTANBUL (AA) - EMİN İLERİ - Parlamentolararası Kudüs Platformu Başkan Yardımcısı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, Ortadoğu’da yaşanan kargaşanın merkezinin Kudüs olduğunu belirterek, "Biz bu sorunun merkezini temizlediğimiz anda çok hızlı bir kelebek etkisiyle dünyadaki bütün mazlum coğrafyalara yayılmış olacak. Çok açık, Kudüs çözülürse Halep de çözülür...

Güncel Haberi
Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın merkezi Kudüs'tür
"Ortadoğu'da yaşanan kargaşanın merkezi Kudüs'tür"

İSTANBUL (AA) - EMİN İLERİ - Parlamentolararası Kudüs Platformu Başkan Yardımcısı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, Ortadoğu’da yaşanan kargaşanın merkezinin Kudüs olduğunu belirterek, "Biz bu sorunun merkezini temizlediğimiz anda çok hızlı bir kelebek etkisiyle dünyadaki bütün mazlum coğrafyalara yayılmış olacak. Çok açık, Kudüs çözülürse Halep de çözülür, Halep çözülürse Suriye çözülür, Suriye çözülürse İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşı durur." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nebati, Filistin’le ilgili neredeyse her yerde toplantı, eylem yapıldığını belirterek, Türkiye’de de gerek STK’lar gerekse kamu kuruluşlarının çeşitli organizasyonlar yaptığını anlattı.

Ortak hareket edebilme düşüncesi, verimliliğin kaybolmaması ve israfın engellenmesi için bir platform kurma düşüncesinin ortaya çıktığını belirten Nebati, Parlamentolararası Kudüs Platformunun dünya üzerinde Filistin-Kudüs ile ilgili çalışma yapan oluşumların çatı kuruluşu olma iddiasında olduğunu kaydetti.

Dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle İslam coğrafyasında yapılan bu organizasyonları bir çatı altına toplama düşüncesiyle platform kurmaya karar verildiğini, platformun 400 üyesinin tamamının parlamenter olduğunu dile getiren Nebati, "Platformun farklı ülkelerden 10 yürütme kurulu üyesi var. Ben de Türkiye adına yürütme kurulu üyesiyim ve aynı zaman da platformun başkan yardımcısıyım. Bu projemizi sayın cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanına sunduğumuzda ne kadar isabetli bir iş yaptığımız konusunda onlardan teşvik aldık. Yaptığımız ilk toplantıya, sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve meclis başkanımız ev sahipliğinde bulundular ki bu ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi konusunda ve bütün dünyadaki parlamentoların ilgisini çekecek çok güçlü bir başlangıç yapmış olduk." diye konuştu.

29-30 Kasım'da gerçekleştirdikleri Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumuna da değinen Nebati, şöyle devam etti:

"Hemen hemen birçok ülkede bir dostluk grubu oluşturuluyor parlamentolar arasında. Fakat bunlar bölük pürçük çalışıyor. Bizim şimdi yapmak istediğimiz bu konuya ilgi duyan bütün parlamenterleri bir yerde toplamak, bir ortak söz ortaya çıkarmak, ortak söylemi belirlemek ve bu söylem çerçevesi içerisinde Kudüs ve Filistin ile ilgili sorunların aynı anda bütün parlamentolarda dile getirmek. Parlamentolarda dile getirirken de hükümetlerin dikkatini çekmek ve bunu yaparken de aynı zaman da STK’ların da ilgisini buraya aktarmak. Bütün amacımız buydu ve zannedersem bu gerçekleştirildi çünkü sonuç bildirgesinde hem Filistin hem Kudüs ile ilgili açıklamamız oldu."

Platformun aynı zamanda bir enformasyon görevini de yerine getireceğini söyleyen Nebati, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, "15 Temmuz’un Türkiye’de ortaya koyduğu sonuçlar ve bu sonuçların bütün dünya ülkelerinde halklar tarafında nasıl karşılanması gerektiğine ilişkinde bir sözümüz var. Bu da bir örneklik teşkil etmiş oldu. Bu platformla hem Kudüs ve Filistin ile ilgili gündem oluşturacak hem de Türkiye gibi bir ülkeye birileri bir operasyon yapacaksa bu operasyona karşı halkların nasıl tepki ortaya koyması gerektiğine ilişkinde bir ipucunu vermiş olduk. Bir enformasyon görevi görmüş olacak." şeklinde konuştu.

Müslümanların bir araya gelerek Kudüs'te barışı sağladıkları zaman, diğer tüm Müslüman ülkelerdeki savaşların da son bulacağını söyleyen Nebati, şunları aktardı:

"Ortadoğu’da yaşanan kargaşanın merkezi Kudüs’tür. Çünkü Kudüs bütün İslam toplumları açısından kutsal bir mekan. Bu kutsal mekanın sulha kavuşturulması, barışın sağlanması ve İslam coğrafyasının kutsal bildiği bu beldede İslam egemenliğinin sağlandığı bir ortamı düşünün, böylesine bir ortamda eğer Müslüman ülkeler ve halklar aynı noktaya gelmişlerse, birlikte hareket etmişlerse zaten Halep ve diğer yerlerde çatışmaların durması anlamına gelecektir. Biz sadece Kudüs ve Filistin’deki mağduriyeti, zulmü konuşmuyoruz aynı zamanda Halep’teki mağduriyeti konuşuyoruz. Bugün Yemen’de çatışmalar var, Irak’ta insanlar ölüyor, Türkiye Suriye’ye girmek zorunda kaldı. İslam coğrafyasında hangi ülkeyi sayarsanız sayın hepsinde aynı sorunlar var. Biz bu sorunun merkezini temizlediğimiz anda çok hızlı bir kelebek etkisiyle dünyadaki bütün mazlum coğrafyalara yayılmış olacak. Çok açık, Kudüs çözülürse Halep de çözülür, Halep çözülürse Suriye çözülür, Suriye çözülürse İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşı durur."

Platforma, Müslüman olmayan, Güney Amerika devletlerinden parlamenterlerin de üye olduğunu belirten Nureddin Nebati, sözlerini, "Yaptığımız sempozyuma Türkiye ile birlikte 45 ülkeden parlamenterlerle 15 meclis başkanı ve yardımcısı katıldı. Burada alınan kararların mutlaka eyleme dönüşmesi lazım. Eğer bu konuşmalarımızı eyleme dönüştüremezsek, bir eylem planı ortaya koyamazsak zaten şikayet etmiş olduğumuz bölük pürçük her yerde yapılan bu toplantıların devamı niteliğine dönüşmüş olacak." diye tamamladı.

Sıradaki Haber