17 °c

Putin bugün Türkiye'ye geliyor!

Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün Ankara'ya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Külliye'de bir dizi kritik görüşme gerçekleştirecek. Masada Suriye, Türk akını ve S-400 hava savunma sistemleri gibi önemli konular var.

Güncel Haberi
Putin bugün Türkiyeye geliyor!
Putin bugün Türkiye'ye geliyor!

Ankara, bugün önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelecek.

Ankara'ya öğleden sonra gelecek olan Putin'in heyetinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yer alıyor. İki lider, Külliye’de önce baş başa özel bir görüşme gerçekleştirecek ardından heyetler arası görüşmeler yapılacak. Erdoğan, daha sonra Putin ve heyeti onuruna yemek verecek.

İdlib ve sivillere yönelik saldırılar

Üst düzey diplomatik kaynaklara göre; görüşmenin ana gündemi Suriye. İki liderin ele alacağı bir diğer konu, İdlib’deki sivillere yönelik saldırılar olacak. Türkiye, bir süredir Rusya’nın İdlib’deki teröristlere yönelik saldırılarında ılımlı muhaliflerin ve sivillerin öldürülmesinden rahatsızlık duyuyor. Erdoğan, Putin’e rahatsızlığı iletecek, bu tür hataların Suriye’deki ateşkes ortamını olumsuz etkilediğini belirtecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de yaşayan 2,5 milyona yakın sivilin bu operasyonlardan etkilenmemesi ve yeni bir göç dalgasının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını da Putin’den isteyecek. 

Türk akını ve S-400'ler de konuşulacak

Liderler, ikili ilişkileri ilgilendiren konuları da değerlendirecek. S-400 füzeleri, Türk Akımı Doğalgaz Projesi ve Akkuyu Nükleer Santralı Projesi de ele alınacak.

Görüşmede, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının hafifletilmesi, vizelerin kaldırılması da gündeme gelecek. Rusya’nın Türkiye’ye doğalgazda yapacağı indirimin de gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Enerji kulislerinde, Rusların, Türkiye’ye ihraç ettiği doğalgazda yüzde 10.25 dolayında indirim yapabileceği konuşuluyor.

Sıradaki Haber