17 °c

Raporluyken başka yerde check-in yapan yandı!

İş yerinizi kötülüyor, mesai saatlerinde oyun oynuyor ya da raporluyken check-in mi yapıyorsunuz? Eğer öyleyse işinizden olmanız an meselesi. Hem de tazminatsız!

Güncel Haberi
Raporluyken başka yerde check-in yapan yandı!
Raporluyken başka yerde check-in yapan yandı!

Sosyal medya hayatlarımıza o kadar girdi ki iş yerinde bile gözümüz Facebook'a kayar, Instagram'da fotoğraf paylaşmak ister ya da yeni tweetleri gizlice takip eder hale geldik. Peki iş hukuku bunlara ne diyor?   

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, iş hukuku, çalışanlara önemli haklar sağladığı gibi aynı zamanda sorumluluklar da yüklüyor. Günümüzde sosyal medya ve sanal oyunların kullanımı yükseldiği için bu gelişmeler kendine çalışma ortamında da yeni düzenlemeler getiriyor. Çalışanların bu ayrıntılara dikkat etmesi, işyeri ve kendi çıkarlarını korumak anlamında büyük önem taşıyor.

KUTLAMA YAPARKEN DİKKAT

İş ilişkisi diğer bütün hukuki ilişkilerden farklı olduğu için İş Hukuku gibi özel bir hukuk dalının ortaya çıkması söz konusu olmuştur. İşçi – işveren ilişkisinde işverenin ve işçinin her türlü davranışı iş ilişkisinin sonlanması için bir neden oluşturabilir. İşçiler ve işverenler çoğu kez küçük bir davranışın böyle büyük sonuçları olabileceğini akıllarına getirmezler. Ancak bazen işyerinde internetin yanlış amaçlar için kullanılması, içilmemesi gereken bir yerde sigara içilmesi, sosyal medya hesaplarından yapılan bir paylaşım, işyerinde yapılan bir kutlamadaki uygunsuz davranışlar işçiyi işsiz bırakabiliyor. Davranışın sıklığına ve ağırlığına göre işçi bazen hem işinden oluyor, hem de tazminat bile alamıyor.

GÖREVLERİ TAMAMLAYIN

İşyerinde iş ilişkisinin temeli işverenin verdiği görevlerin yerine getirilmesidir. Dolayısıyla işçi, işverenin kendisine verdiği işleri çalışma süresi içerisinde yerine getirmekle yükümlüdür.

OYUN OYNAMAYIN 

Ancak işçinin cep telefonundan oyun oynadığının tespit edilmesi, işyerindeki bilgisayarda oyun oynandığının tespitinden daha zordur. Çalışan uyarılmış ancak hâlâ bu davranışlarına devam etmiş ise tazminatsız olarak fesih dahi söz konusu olabilecektir.

Çalışma süresi içerisinde kendisine verilen işleri yürütmesi için verilmiş bilgisayarın şans oyunları oynamak için kullanılması işçiyi işinden edebilir. Nitekim Yargıtay'ın bilgisayarindan online oyun oynadığı için tazminatsız işten çıkarılmayı haklı bulan kararları bulunmaktadır.

İşyerinde mesai saatleri içerisinde, şirket bilgisarıyla oyun oynamak, işverenin güvenini kötüye kullanmak anlamına geliyor. Uyarılara rağmen oynamaya devam etmek çalışanı tazminatsız olarak işinden edebiliyor.

HASTAYSANIZ PAYLAŞIMI UNUTUN

Hasta olduğu için rapor alan ve işverenini arayıp işe gelemeyeceğini söyleyen işçi, aynı gün öğleden sonra başka bir yerden arkadaşlarıyla yemek fotoğrafı paylaşırsa işinden olabilir. İşveren bu paylaşımdan haberdar olursa işçisini tazminat ödemeden işten çıkartabilir. Bu durum bir yalan değil, işverenin güvenini kötüye kullanmak anlamına gelecektir.

 ŞİRKETİ KÖTÜLEMEYİN

İşçiler sosyal medya hesaplarından çalıştıkları şirket hakkında olumsuz ifadeler kullanırlarsa da işlerinden olabilirler. Eleştiri sınırlarını aşan şekilde tenkit etmek, şirket hakkında olumsuz ifadeler kullanmak işçileri zor durumda bırakır. Şirket adına olumsuz ifadeler kullanan, hakaret içeren paylaşımlarda bulunanlar tazminatsız işten çıkartılabilirler.

Günümüzde kişisel görüş ve düşüncelerin açıklandığı en önemli platformlar sosyal medya hesapları. Instagram, Facebook gibi platformlar neredeyse bağımlılık haline gelmiş durumda. Çalışanlar iş ilişkisi kapsamında kişisel düşüncelerini ifade ettikleri sosyal medya hesaplarından da sorumlular. Dolayısıyla işverenleri hakkında olumsuz düşüncelerini ifade ederken, günlük aktivitelerini bu hesaplardan yayımlarken dikkatli olmalılar.

Sıradaki Haber