17 °c

Reına saldırısının planlayıcısına Usame timi harekatı!

Yılbaşı gecesi Reına'yı kana bulayan Özbek asıllı DAEŞ militanı Abdurrahman Özbeki’ye ABD'nin gizli ordusu JSOC'un operasyon düzenlediği ortaya çıktı.

Güncel Haberi
Reına saldırısının planlayıcısına Usame timi harekatı!
Reına saldırısının planlayıcısına Usame timi harekatı!

30 Aralık gecesi Reına'da yaşanan korkunç saldırının faili DEAŞ militanı Abdurrahman Özbeki, Suriye’nin Mayadin kentinde öldürüldüğü açıklanmıştı. DEAŞ militanına yönelik operasyonun arkasında ABD Ortak Özel Operasyon Komutanlığında olan komandoların olduğu ortaya çıktı.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonu gerçekleştiren ABD’nin gizli ordusu olarak nitelenen JSOC timlerinin, aynı operasyonla Reına katliamcısına da operasyon düzenlediği öğrenildi.

 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İstanbul Ortaköy’deki eğlence mekanı Reina’ya yapılan saldırıyı planlayanlardan Özbek asıllı DEAŞ üyesi Abdurrahman Özbeki’yi karadan yapılan bir baskınla Suriye’nin Deyrizor vilayetine bağlı Mayadin kentinde öldürdüklerini açıkladı. Özbeki’nin gerçek adı ise Gayratzon Uzimof.

DEAŞ lideri Bağdadi'ye çok yakındı
Konuyla ilgili açıklama yapan CENTCOM Sözcüsü Albay John Thomas, Özbeki’nin terör örgütü DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye yakın olduğunu, Bağdadi’yle çeşitli yollarla görüştüğünü, DEAŞ’ın yabancı ülkelerdeki terör saldırılarını planlamakta rol oynadığını ve yabancı savaşçıların mali kaynak hareketini sağladığını söyledi. Amerikalı albay, Özbeki’nin 6 Nisan’da öldürüldüğünü, bugüne kadar teyit için beklediklerini de sözlerine ekledi. Albay Thomas, “Onun yeni yıl gecesi İstanbul’daki saldırıyla açıkça bağı olduğunu tespit ettik” dedi.

 “Nerede olursanız olun sizi bulacağız”
Thomas, “Bu bir kara operasyonuydu. Sanırım bu konuyla ilgili söyleme niyetimiz olan her şey bu kadar” derken, Özbeki’nin hava saldırısıyla vurulmadığını açıklamış oldu. ABD’nin DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabından Özbeki’nin öldürüldüğünü doğrularken, “Nerede olursanız olun sizi bulacağız” diye yazdı.

17 gün sonra yakalanmıştı

EĞLENCE mekânı Reina’ya yılbaşı gecesi uzun namlulu silahla saldıran Özbek asıllı Abdulgadir Masharipov, katliamdan 17 gün sonra İstanbul Esenyurt’ta yakalanmıştı. Reina’daki katliamda 25’i yabancı uyruklu 39 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda 65 kişi de yaralanmıştı. 

1980'DE kurulan özel tim
TERÖR örgütü DEAŞ üyesi Abdurrahman Özbeki’nin öldürüldüğü operasyonu ABD’nin Ortak Özel Operasyon Komutanlığı’ndan komandolar düzenledi. ABD son dönemde DEAŞ liderlerine karşı bu grubu Irak ve Suriye’de yoğun kullanıyor. Ortak Özel Operasyon Komutanlığı, ABD’nin İran’da rehin alınan Amerikan elçilik personelinin kurtarılmasına yönelik operasyon başarısız olunca 1980 yılında kurulmuştu. Bu komutanlığa bağlı komandolar bugüne kadar Irak, Suriye, Pakistan, Libya, Cibuti, Somali ve Yemen’de operasyonlar düzenledi. JSOC’un en dikkat çeken operasyonu 2011’de El Kaide lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesiydi. JSOC, ABD’nin önceki başkanı Obama döneminde Suriye ve Irak’ta DEAŞ liderlerini izlemeleri, yakalamaları ve öldürmeleri için görevlendirilmişti.

Sıradaki Haber