17 °c

Rum polisinden 60 yaşındaki Türk'e dayak!

Bisikletiyle yanlışlıkla Rum tarafına geçen 60 yaşındaki bir Türk, ırkçı Rum polisinin saldırısına uğradı. Yaşlı adam zorla yere yatırılıp darp edildi.

Güncel Haberi
Rum polisinden 60 yaşındaki Türke dayak!
Rum polisinden 60 yaşındaki Türk'e dayak!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde faaliyette bulunan “Eşitlik, destek, ırkçılık karşıtı hareket adlı bir örgüt (KİSA), Rum polisinin yaptığı bir ırkçılığı gün yüzüne çıkarttı.

31 Ağustos tarihi olan Bayram arefesi günü Lefkoşa'da bulunan Mehmet Sapmaz adlı 60 yaşındaki vatandaş bisikleti ile yolda giderken, Rum kesimine giriş kapısı olan Ledra Palace sınırından geçerek Rum bölgesine girdi.

Gazi Magosa kentinde yaşayan Türk vatandaşı Sapmaz, daha sonra Rum polisler tarafından farkedildi, takibe alındı. Bisikletiyle yolda ilerleyen yaşlı adam bir süre sonra durduruldu ve kontrol noktasına geri dönerildi. Sonrasında olanlar oldu.

Araçlar ile sınıra tekrar gelen polisler, bisikletli yaşlı adama saldırdılar. Sorgusuz sualsiz adamı yere yatırılan polisler Türk vatandaşını darp etmeye başladılar. Yere yatırılan adam polisler tarafından acımasızca dövüldü, tekmelendi yumruklandı. Herkesin gözü önünde gerçekleşen olayda polisler adamı dayaktan bayılttı.

Olayın sonrasında KİSA konu ile ilgili temsili bir fotoğraf yayınladı. Fotoğrafta İspanyol bir kipşinin aynı Lefkoşa'da yaşandığı gibi yerde öldüresiye dövülmesi görülüyor.

Sonrasında kontrol noktasındaki kulübeye getirilen adam su ve kolonya ile ayıltıldı ve ardından hakkında "polise mukavemet etmek" suçundan gözaltı kararı çıkartıldı. Bayram gezintisine çıkan adam bayramını Rum yönetiminin nezartinde geçirdi.

Olayın ardından bir çok Türk vatandaşı konu ile ilgili şikayette bulundu. Konuya ulaşan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde faaliyette bulunan “Eşitlik, destek, ırkçılık karşıtı hareket adlı örgüt (KİSA) konuyu araştırdı, rapor yayınladı.

Gördü  tanıklarının da ifadeleri ve görüntülerden yola çıkan KİSA yetkilileri, polis şiddetini tespit ettikten sonra konuyu bağımsız bir araştırma-soruşturma birimi olan AADİPA'ya devretti. AADİPA'nın oluşturduğu soruşturma talebi ile olay ve polisler ile ilgili soruşturma başlatıldı, yaşlı adam hapisten çıkartılarak Gazi Magosa'daki ailesinin yanına geri döndü.

Rum Yönetminin kararına göre, adada Türk bölgesinde yaşamakta olan herhangi bir vatandaşın Rum yönetimi bölgesine geçmesi kesin suretle yasaklanmış durumda.

Sıradaki Haber