17 °c

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

HARTUM (AA) - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Halid Hüseyin, "Türkiye, Arap ve İslam ülkelerine lider olabilir." dedi. Sudan El-Zaim El-Ezheri Üniversitesinde düzenlenen Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu'na Hüseyin'in yanı sıra Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili...

Güncel Haberi
Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi
Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

HARTUM (AA) - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Halid Hüseyin, "Türkiye, Arap ve İslam ülkelerine lider olabilir." dedi.

Sudan El-Zaim El-Ezheri Üniversitesinde düzenlenen Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu'na Hüseyin'in yanı sıra Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı ile çok sayıda akademisyen katıldı.

Hüseyin, sempozyumda yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin İslam dünyasının birlik sembolü olduğunu, İslam dünyasına gelen saldırılara karşı Türkiye'nin her zaman bir kalkan olduğunu belirtti.

Batı'nın Sykes-Picot Anlaşması ile İslam dünyasını parçaladığını söyleyen Hüseyin, "Batılılar, İslam ve Arap ülkelerinin paramparça olmasını istedi ve böyle devam etmesi için uğraşıyor." dedi.

Batılıların sömürdükleri ülkede vatan bilinci ateşi oluştuğunda hemen oraya müdahale ettiğini dile getiren Hüseyin, İran ve Irak'ta yaşanan kalkınma hamleleri sonrasında iki ülkeyi zayıflatmak için aralarına fitne sokulduğunu kaydetti.

Hüseyin, bütün İslam coğrafyasında şu anda bir fitne ateşi yakıldığını ifade ederek, Libya ve Suriye'de yaşananlara örneklerle değindi. Türkiye'nin, Batı'nın proje alanında çıktığı için fitneyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye'de 2002'den bu yana önemli bir değişim olduğunu vurgulayan Hüseyin, AK Parti'nin koyduğu tecrübenin Sudan'a ve İslam ülkelerine örnek olduğunu dile getirdi.

Hüseyin, "Türkiye coğrafya ve tarihi birleştirdi. Bir duruşu, sözü oluştu." ifadesini kullandı.

Türkiye'de 15 Temmuz'da meydana gelen darbe girişimini ülkenin kendi çizdiği yolda ilerlemekte kararlı olmasına bağlayan Hüseyin, "Türkiye, Arap ve İslam ülkelerine lider olabilir." dedi.

Hüseyin, Ortadoğu'daki sıkıntıların giderilmesi için Türkiye'deki "kucaklayıcı" metodun uygulanması gerektiğini kaydetti.

- "15 Temmuz'da halkımız silahsız bir savaş verdi"

IUC Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ise ABD ve Avrupa'da "Sizden ne öğrenebiliriz?" gibi sorularla karşılaştığını belirterek, "Siz bizden insanlığı, merhameti ve vicdanı öğrenebilirsiniz." cevabını verdiğini söyledi.

Türk kültürü ve dininin sömürgeci bir anlayış ve yalancı bir demokrasi öngörmediğini ifade eden Azizoğlu, "Bir Batılı olamam çünkü aynı kültür ve dine mensup değilim." diye konuştu.

Azizoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sözünü anımsatarak Dünyanın 4'te birinin Müslüman olduğunu ancak Müslümanların Birleşmiş Milletler'de daimi temsilciliğinin olmadığını vurguladı.

Küresel bir emperyalizm düzeninin kurulduğunu ifade eden Azizoğlu, Batı'nın sömürgeci politikalarının İslam dünyası ve Afrika ülkelerinin yoksul olmasına neden olduğunu söyledi.

Azizoğlu, kalkınmaya başlayan İslam ülkelerinde hemen bir yıkım projesinin hayata geçirildiğini ve Türkiye'nin de karıştırılmak istendiğini belirtti.

Hain darbe girişiminde gazi olduğunu vurgulayan Azizoğlu, aslında emperyalistlerle savaştığını dile getirdi. "15 Temmuz'da halkımız silahsız bir savaş verdi." şeklinde konuşan Azizoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Siyonizmin bir parçası olduğunu söyledi.

Darbenin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin Libya ve Suriye gibi yapılacağını belirten Azizoğlu, "Ama bir şeyi hesaplayamadılar, o da Türkiye'nin kefenini giyen cesur lideri ve tanklar ile uçaklara direnen Türk milleti." dedi.


- "Türkiye'nin kahraman evlatları 40 yıllık bir planı yerle bir etti"


AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı da Türkiye'nin petrol ülkesi olmadığını bu nedenle de çok çalışıp üretmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin AK Parti döneminde bir başarı hikayesi yazdığını söyleyen Açıkkapı, sağlık ve altyapı alanında yapılan yatırımların bunun için iyi bir örnek olduğunu belirtti.

Türkiye'nin askeri anlamda da önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Açıkkapı, tüm bu gelişmelerin küresel güçleri rahatsız ettiğini vurguladı.

"FETÖ çetesinin" Türkiye'yi işgal etme girişiminde bulunduğunu kaydeden Açıkkapı, "Türkiye'nin kahraman evlatları 40 yıllık bir planı birkaç saat içinde yerle bir etti." dedi.

Açıkkapı, ABD ve Avrupa'nın şu an FETÖ ve PKK'ya kucak açtığını ifade etti.

Sudan'da temaslarını sürdüren Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) heyetinin yarın Sudan Uluslararası Afrika Üniversitesinde ​düzenlenecek programa katılması bekleniyor.

IUC'nin bünyesinde 29 ülkeden 151 üniversite yer alıyor. Konsey, öncelikle Asya, Afrika ve Balkan ülkeleri ile diğer bölgelerde bulunan yükseköğretim kurumları arasında işbirliğini arttırmayı amaçlıyor.

Sıradaki Haber