17 °c

Telefon şifreleri kırılamıyor! Bakın neden

Türkiye'yi sarsan Vatan Şaşmaz cinayetinin ardındaki sır perdesini aralayacak telefonların şifresi hala kırılamadı. Nedeni ise iPhone’un güvenlik özelliği...

Güncel Haberi
Telefon şifreleri kırılamıyor! Bakın neden
Telefon şifreleri kırılamıyor! Bakın neden

Beşiktaş'taki bir otel odasında eski manken Filiz Aker tarafından öldürülen sunucu Vatan Şaşmaz cinayetini çözecek telefon mesajlarına şifrenin kırılamaması nedeniyle henüz ulaşılamadı. 

Hürriyet'ten Çetin Aydın'ın haberine göre; İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün şifreleri kırmak için çalışma yürüttüğü, sonuç alınamadığı takdirde iPhone telefonlar için Apple ile temasa geçilebileceği bildirilmişti.

Kilitleme süresi katlanarak artıyor

Peki telefonların açılması neden bu kadar uzun sürdü? Şaşmaz ve Aker’in kapalı telefonlarının şifresinin kırılamaması, iPhone’un güvenlik özelliğinden kaynaklanıyor.

Kapalı iPhone telefon her yanlış şifre girişinin ardından bir süre kilitleniyor. Bilişim uzmanları her yanlış denemede kilitleme süresinin katlanarak arttığını, bu nedenle şifrenin kırılmasının olanaksız hale geldiğini belirtiyorlar. Çok sayıda denemenin ardından telefon kendisini kapatırken, “iTunes’a bağlanmanız gerekiyor” diye bir mesaj çıkıyor. Bu mesajın ardından telefonun bir bilgisayara bağlanması şart hale geliyor. Ancak bu şekilde de yanlış şifre denemeleri sürerse cihaz içindeki tüm bilgileri silip fabrika ayarlarına geri dönüyor.

10 yanlış denemede hepsi silinebilir

Kullanıcı iPhone güvenlik ayarlarından, 10 yanlış denemede tüm bilgilerin silinmesini de isteyebiliyor.

Sıradaki Haber