17 °c

Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı

İSTANBUL (AA) - Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, O-4 Otoyolunun Gebze-İzmit kesiminde Aktif Trafik Yönetim Sisteminin kurulacağını belirterek, "Sistemin tesis edilmesiyle trafik sıkışık olduğu zamanlarda ortalama araç geçiş sayılarında artış sağlanacak. Seyahat süreleri azalacak, taşıt işletme giderleri ve akaryakıttan tasarruf edilecektir." dedi.İstanbul Büyükşehir...

Güncel Haberi
Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı
Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı

İSTANBUL (AA) - Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, O-4 Otoyolunun Gebze-İzmit kesiminde Aktif Trafik Yönetim Sisteminin kurulacağını belirterek, "Sistemin tesis edilmesiyle trafik sıkışık olduğu zamanlarda ortalama araç geçiş sayılarında artış sağlanacak. Seyahat süreleri azalacak, taşıt işletme giderleri ve akaryakıttan tasarruf edilecektir." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde İETT tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı" İstanbul Kongre Merkezinde devam ediyor.

Kongre kapsamında TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın moderatörlüğünde "Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik" başlıklı oturum düzenlendi.

Oturumda konuşan Kartal, bu tarz etkinliklerin kendilerini yakından ilgilendirdiğini ve bu organizasyonları desteklediklerini kaydederek, ulaşım sektörünü etkileyen teknolojik değişimlerden bahsetti.

Teknolojinin değişimine ayak uydurmak için gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Kartal, bu kapsamda İstanbul Bölge Müdürlüğü bünyesinde Trafik Yönetim Sisteminin kurulduğunu söyledi.

Kartal, bu trafik sisteminde 44 saha denetim birimi, 4 hava ve yol durumu algılayıcı, 5 değişken mesaj işareti, 20 çok şeritli araç algılayıcı, 6 seyahat süresi ölçüm istasyonu, 49 PTZ trafik inceleme kamerası ve 23 sabit trafik izleme ve saha birimlerinin bulunduğunu aktardı.

Sahada bulunan kameralar ile trafik görüntülerinin canlı olarak takip edilip kaydedildiğini bildiren Kartal, bu sayede araç sınıflarına göre şerit bazında araç sayısı, ortalama hız ve yoğunluk bilgilerinin hazırlandığını, seyahat süreleri ve kesimler arasındaki ortalama hızların tespit edildiğini ifade etti.


- "Köprülerdeki rüzgar hızı sürekli takip ediliyor"


Kartal, Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprülerinde hava, yol, durum algılayıcıları sayesinde rüzgar hızının sürekli takip edildiğini ve 100 kilometre hızı geçmesi halinde zaman zaman trafiğe kapatıldığını, sürücülere yol ve trafik durumu hakkında bilgilendirme mesajları gönderildiğini aktardı.

Yol Danışma Hattının (159) sürücüleri yol durumu hakkında sürekli bilgilendirdiğini dile getiren Kartal, otoyol güzergahında meydana gelen kazaların ve acil durumların SMS sistemi ile ilgili birimlere iletildiğini bildirdi.

Kartal, trafik sıkışıklığını azaltmaya yönelik çözümlerin sosyal ve ekonomik anlamda önemli getirileri olduğunu kaydederek, trafik sıkışıklığının giderilmesi için yeni yol yapımının her zaman mümkün olmadığını, Aktif Trafik Yönetim Sistemi gibi çözümlerle trafik sıkışıklıklarının azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.


- Otoyoldan en fazla aracın uyumlu geçmesi için sistem


Genel Müdür Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aktif Trafik Yönetim Sistemi Türkiye'nin ilk otoyolu olan O-4 Otoyolunun Gebze-İzmit kesiminde kurulacaktır. Sistem 25 bini ağır vasıta olmak üzere günlük ortalama 70 bin araç geçişiyle boğaz köprülerinden sonra en yoğun trafiğin yaşandığı otoyol kesimine tesis edilecek olup trafik hareketliliğini otomatik olarak algılanması, otoyola katılımın ve hız limitlerinin yoğunluğa göre adaptif olarak düzenlenmesi, trafik barometrelerini ölçülerek en uygun trafik rejiminin devreye alınması, kurallara uymayan sürücülerin akıllı sistemlerle tespit edilmesi ve cezalandırılması gibi unsurlar içermektedir. Bu sayede otoyoldan en fazla aracın uyumlu ve konforlu bir şekilde faydalanması sağlanacaktır."


- Trafik sıkışıklığını ve yakıt giderini azaltacak


Kartal, sistemin tesis edilmesiyle trafiğin sıkışık olduğu zamanlarda ortalama araç geçiş sayılarında artış yaşanacağının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kapasitenin daha etkin kullanılması, yolda meydana gelen olaylar ve olumsuzluklar hakkında sürücülerin daha erken bilgilendirilerek birincil ve ikincil kazaların azaltılması, trafik güvenliğin ve yol emniyetinin iyileştirilmesi sağlanacaktır. Böylece seyahat süreleri azalacak, taşıt işletme giderleri ve akaryakıttan tasarruf edilecektir. Bu uygulamamız yalnız İstanbul ve yakın çevresiyle ilgili olmayıp karayolu ağının tamamına hitap edecek şekilde gelişmektedir."

Sıradaki Haber