17 °c

İşte kahreden kazanın detayları...

Kato Dağı’nda PKK’lılara yönelik operasyon sırasında askeri helikopterin düşmesi sonucu Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 12 asker şehit oldu. Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takılarak 300 metreden düştüğü ve içindeki mühimmatın da patladığı öğrenildi.

Güncel Haberi
İşte kahreden kazanın detayları...
İşte kahreden kazanın detayları...

Kahreden haber bu kez Şırnak'tan geldi. Kato Dağı'nda PKK'lı teröristlere yönelik başlatılan operasyon sırasında bir askeri helikopter yüksek gerilim hatlarına takılarak düştü. Kazada aralarında 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın da bulunduğu 13 askerin şehit oldu.

Türkiye dün geceden beri şehitlerine ağlarken helikopter kazasının ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Helikopterin yüksek gerilim hatlarına takıldıktan sonra 300 metre yükseklikten yere çakıldığı, çıkan yangında içerisinde bulunan mühimmatın da patladığı ifade edildi. Tümgeneral Aydın ve beraberindekilerin üs bölgelerini denetlemeye gittikleri, akşam Şenoba’da iftar açtıktan sonra birliğe dönüşe geçtikleri sırada kazanın meydana geldiği belirtildi.

Tümgeneral Aydoğan Aydın ile birlikte 2 albay, 1 yarbay, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, 2 başçavuş ve 2 uzman çavuş olmak üzere 13 askeri personeli taşıyan helikopterin düşmesiyle ilgili detayları belli oldu. Dün gün boyunca askeri üs bölgelerini denetleyen Tümgeneral Aydın ve beraberindeki askeri heyet, akşam saatlerinde Şenoba Beldesi’nde iftar açtıktan sonra tümene dönmek üzere havalandı.

DÜŞÜNCE İÇİNDEKİ MÜHİMMAT İNFİLAK ETTİ

Saat 20.55 sıralarında geçtiği vadininÿher iki yamacında bulunan yüksek gerilim direklerine bağlı tellere takılan Couger tipi helikopter, ekseni etrafından dönerek yaklaşık 300 metre yükseklikten yere çakıldı. Alev alan helikopterde mühimmat infilak etti. Parçalanan helikopterdeki personelin tamamı şehit düştü.

Düşen helikopter, anayoldan yaklaşık 3 kilometre vadi içerisine düştüğünü belirten yetkililer, helikopterin Şenoba Beldesi’nin içinden geçen nehrin diğer kıyısına düştüğünü, gece şartlarında bu yüzden enkaza geç ulaştığını söyledi.

AA'nın haberine göre helikoptere ait parçalar alt taraflara yayıldı. Helikopterin düştüğü alan ile yüksek gerilim hattı arasında yaklaşık 200 metre olduğu belirlendi. Çarpmanın etkisiyle yüksek gerilim hattındaki tellerinin bir kısmının koptuğu, kopan tellerin bir bölümünün de hattın üstünde sarktığı tespit edildi.

Helikopterin düşmesiyle birlikte çevre köylerde bulunan güvenlik korucuları ve çok sayıda köylü, enkaza ulaşmak için arama kurtarma birliklerine yardımcı olmak için olay bölgesine geldi. AFAD ve 112 ekipleri halen bölgede intikal etti. Helikopterin düştüğü bölgede geniş güvenlik önlemi alındı.

Olay yeri inceleme ekipleri şehitlerin cenazelerinin hastanelere taşınmasının ardından başladığı çalışmalarına halen devam ediyor.

Öte yandan Şırnak Valiliği’nin açıklamasına göre Cougar tipi Helikopter Şenoba’dan üs bölgelerini denetlemek için yeniden havalandıktan yaklaşık 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Helikopterin radarda kaybolmasından kısa süre sonra düştüğü anlaşıldı. Kurtarma ekipleri kaza yerine ulaştıktan sonra ilk etapta 11 şehidin cenazesine ulaşıldı. Ardından 2 şehidin cenazesi de bulundu.

İNCELEME DEVAM EDİYOR

Genelkurmay’ın açıklamasında, “Şırnak/Şenoba Tugay Komutanlığı’ndan kalkan ve 13 personelimizin bulunduğu AS 532 COUGAR tipi bir helikopter, kalkışından kısa bir süre sonra, ilk alınan bilgilere göre, yüksek gerilim hatlarına takılması sonucunda saat 20.55 sularında kaza kırıma uğramıştır. Olayla ilgili inceleme devam etmektedir. Helikopterdeki kahraman silah arkadaşlarımızın şehit olduğu bilgisi alınmıştır. Şehit olan silah arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, TSK ile Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi.

GÖZALTINA ALINMIŞ, DAHA SONRA TERFİ ETMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kato Dağı’nda PKK’lı teröristlere yönelik 19 Nisan’da başlatılan ve Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın sevk ve idaresinde yürütülen “Şehit Binbaşı Ahmet Karaman-2” operasyonun devam ettiği bölgede incelemede bulunduğu sırada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a operasyon hakkında bilgi vermişti. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tümgeneral Aydın ile de telefonda görüşmüştü.

Tümgeneral Aydoğan Aydın, tuğgeneralken 15 Temmuz 2016’da darbe teşebbüsü sırasında Güneydoğuda teröristlerle mücedele eden birliğinin başındayken, isminin sehven darbecilerin hazırladığı listede yer alması nedeniyle görevden alınmış, soruşturmanın ardından suçsuz olduğu belirlenerek, bir üst rütbeye tümgenaralliğe terfi etmiş ve 23. Jandarma Tümen Komutanlığı’na atanmıştı.

Sıradaki Haber