17 °c

Uganda ile Rwenzururu güçleri arasındaki çatışma

KAMPALA (AP) - Uganda güvenlik güçleri ile Rwenzururu Krallığı'na mensup silahlı güçler arasında çıkan çatışmalar sonrası başlayan operasyonlarda 149 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.Uganda İçişleri Bakanı Jeje Odongo yaptığı açıklamada, özerk Rwenzururu bölgesi kralı Charles Wesley Mumbere'yi koruyan silahlı kişilerle çıkan çatışma sonrası başlatılan operasyonlarda 149...

Güncel Haberi
Uganda ile Rwenzururu güçleri arasındaki çatışma
Uganda ile Rwenzururu güçleri arasındaki çatışma

KAMPALA (AP) - Uganda güvenlik güçleri ile Rwenzururu Krallığı'na mensup silahlı güçler arasında çıkan çatışmalar sonrası başlayan operasyonlarda 149 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Uganda İçişleri Bakanı Jeje Odongo yaptığı açıklamada, özerk Rwenzururu bölgesi kralı Charles Wesley Mumbere'yi koruyan silahlı kişilerle çıkan çatışma sonrası başlatılan operasyonlarda 149 kişinin gözaltına alındığını ve çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiğini söyledi.

Hafta sonu, bir polis merkezine yapılan saldırılar sonrasında yaşanan çatışmaların ardından, Mumbere'nin sarayına ordu birlikleri tarafından baskın düzenlenmiş, Rwenzururu'nun kralı gözaltına alınmıştı.

Uganda güvenlik güçleri ile Rwenzururu Krallığı'na mensup silahlı güçler arasında çıkan çatışmada 13'ü polis, 54 kişi hayatını kaybetmiş, 4 asker yaralanmıştı.

Hükümet sözcüsü Şaban Bantariza, açıklamasında, Mumbere'nin bazı destekçilerinin Rwenzururu Krallığı'nın Uganda'dan ayrılmasını talep ettiğini ve bu kişilerin yeni bir devlet kurma hayaliyle Yiira adı verilen banknot bastıklarını söylemişti.

Mumbere ise, polis merkezine düzenlenen saldırıyla ilgisi olmadığını açıklamıştı.

Uganda sınırındaki dört geleneksel krallıktan biri olan Toro Krallığı'ndan ayrılarak 1963'te bağımsızlık ilan eden Rwenzururu Krallığı, Uganda hükümeti tarafından kültürel bir kuruluş olarak kabul ediliyor.

ABD'de 25 yıl boyunca yaşlı ve hastaların bakımıyla ilgilenen Charles Wesley Mumbere, 2009 yılında taç giyerek, Uganda'nın batısındaki Kasese bölgesinde, ulusal hükümet tarafından da tanınan 300 bin kişilik Rwenzururu'nun kralı olmuştu.

Sıradaki Haber