17 °c

Uzungöl için düğmeye basıldı! Tam 30 tesis...

Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de çarpık yapıların yıkımına başlanıyor. Göl kenarındaki günü birlik tesisler yılbaşına kadar yıkılacak.

Güncel Haberi
Uzungöl için düğmeye basıldı! Tam 30 tesis...
Uzungöl için düğmeye basıldı! Tam 30 tesis...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TOKİ tarafından başlatılan Ayder ile birlikte Uzungöl'de başlatılan yenileme projesi kapsamında turizm cennetinde yıkımlar başlıyor.

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Uzungöl’deki panayır durumunun artık ortadan kalkmasını arzu ettiklerini belirtti.

İNŞAAT DEPOSU OLDU

Uzungöl’ün yapılan yeni imar çalışmaları ve yıkımların ardından dünyanın en güzel yeri olacağını kaydeden Akyüz, “Uzungöl’ün yıllardan beri yaşadığı imarsızlığın getirdiği sıkıntılar Uzungöl’ü ciddi manada bir inşaat deposu haline getirdi. 18. madde uygulamasının yürütme durdurma kararının kaldırılmasıyla ilgili 1 buçuk sene önce vermiş olduğumuz mücadeleyi kazandık. İnşallah bu yakın zamanda gölün yukarısındaki mahalle yeniden imarlı bir inşaatlaşma içine girecek imarsız olan yerler tekrar yıkılarak Uzungöl yeniden bir düzene girecek. Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın bu konuda bir gayretleri var. Gölün kenarında bulunan kıyı alanı üzerinde bulunan gelişi güzel yapılaşmaların yıkılacağı söyleniyor. Bu uygulanırsa tabiki Uzungöl’de ciddi bir görüntü sağlar. Dolayısıyla Uzungöl’deki panayır durumu ortadan kalkar. Bizler Uzungöl halkı olarak buna karşı değiliz” dedi.

DÜZENLEME GEREKLİ

Uzungöl’de bir kentsel dönüşümden çok düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapan Akyüz “Buraya komple bir kentsel dönüşümün getirilmesi cinayet olur. Uzungöl’de mevcut planı uygulasınlar dünyanın en güzel yeri olur. Uzungöl’ün siluetine zarar vermeyecek güzel binaları yaparak insanları burada istihdam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yıkımlarla birlikte Uzungöl’ün eski görünümüne kavuşacağını kaydeden Akyüz, “İnsanların rahat hareket edebileceği, gezebileceği alanlar lazım. Biz Uzungöllüler olarak imarsız yaşamaktan bıktık. Bu yıkımlarla birlikte Uzungöl birilerinin ağzında sakız olmaktan çıkacaktır” şeklinde konuştu.

30 TESİS YIKILACAK

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uzungöl ve Ayder için ortaya koyduğu iradenin işlerini kolaylaştırdığına dikkat çekti. Tok, geçtiğimiz günlerde Uzungöl’de esnaf ve vatandaşlarla birlikte bir görüşme yaptıklarını dile getirerek yaklaşık 30 tane günü birlik tesisin yıkılacağını kendilerine ilettiklerini söyledi. Hazine arazileri üzerinde yapılan tesislerin 18. madde uygulamasıyla yıkılacağını kaydeden Tok, “Uzungöl bu kararla birlikte çirkin yapılaşmalardan kurtarılacak. Yılbaşına kadar yıkımları gerçekleştireceğiz. Mahkeme kararı çıktı ama henüz bize tebliğ edilmedi” bilgisini paylaştı.

10 ayda yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret ettiği Trabzon’da Sümela Manastırı'nın restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı olması nedeniyle çoğunluğu Körfez ülkelerinden gelen Arap turistler en fazla Uzungöl'e ilgi gösterirken, deniz seviyesinden bin 90 metre yükseklikte bulunan Uzungöl’ü çamurdan temizlemek için de çalışma yapılıyor. Şubat ayından bu yana sürdürülen çalışmalar kapsamında 4 metre derinlikten çıkarılan çamur ve alüvyonlar, pompalar vasıtasıyla gölden çıkarılırken, 150 bin metreküp rüsubatın çıkarılması beklenen Uzungöl'de bugüne kadar 135 bin metreküplük alan temizlendi. Çalışmaların ardından Uzungöl'ün rahat bir nefes alacağı kaydedildi.

SEYİR TERASI YAPILIYOR

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü faaliyet alanı içerisinde bulunan Uzungöl Tabiat Parkı içerisindeki Yaylaönü Mahallesi yolu üzerinde ve göle hakim olan 2 alanda çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplama seyir terası projesi onaylanırken, seyir terasının da yapımına başlandı. Uzungöl’de yapılacak olan seyir terası projesinin kendi alanında bir ilk olacağı kaydedildi.

Uzungöl’e kazandırılacak olan teleferik projesi için ilk kazmanın 2018 yılının Ocak ayında vurulacağı, yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek projenin hemen hemen bütün ön aşamalarının tamamlandığı bildirildi. 58 kabinli olarak düşünülen teleferik projesi için ilk etapta 70 milyon TL’nin harcanacağı belirtilirken, teleferik mesafesinin 3 bin 540 metre olacağı ifade edildi.

Sıradaki Haber