17 °c

Yeryüzü doktorları Uganda'da katarakt ameliyatı yapacak

NAİROBİ (AA) - Türkiye ve Azerbaycan'dan gönüllü doktorlar, Yeryüzü Doktorlarının "Gözlerini Aç Projesi" kapsamında Uganda'da katarakt ameliyatı ve göz muayenesi yapacak. AA muhabirine konuşan Yeryüzü Doktorları program yöneticisi Safa Şimşek, "Yeryüzü Doktorları olarak Afrika'nın birçok bölgesinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz, Gözlerini aç sloganıyla yola çıktığımız göz...

Güncel Haberi
Yeryüzü doktorları Uganda'da katarakt ameliyatı yapacak
Yeryüzü doktorları Uganda'da katarakt ameliyatı yapacak

NAİROBİ (AA) - Türkiye ve Azerbaycan'dan gönüllü doktorlar, Yeryüzü Doktorlarının "Gözlerini Aç Projesi" kapsamında Uganda'da katarakt ameliyatı ve göz muayenesi yapacak.

AA muhabirine konuşan Yeryüzü Doktorları program yöneticisi Safa Şimşek, "Yeryüzü Doktorları olarak Afrika'nın birçok bölgesinde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz, Gözlerini aç sloganıyla yola çıktığımız göz programımız çerçevesinde Uganda'da ücretsiz göz ameliyatları ve eğitim programları gerçekleştireceğiz." dedi.

Uganda İslam Üniversitesinden projeye katılan hekimlerin yanı sıra üç Türk göz doktoru ve iki hemşireyle tedavileri yürüteceklerini belirten Şimşek, "Gözlerini Aç Projesi" çerçevesinde 500 Ugandalıya katarakt ameliyatı yapmayı, 2 bin civarında da gözlük dağıtmayı planladıklarını söyledi.

İlk olarak Uganda'nın başkenti Kampala'ya yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta Busia eyaletindeki bölge hastanesinde çalışmalarını sürdürecek olan Türk doktorlar, iki hafta süreyle çeşitli bölgelerde görme engelli Ugandalı hastaları tedavi edecek.

Afrika'da özellikle olumsuz hayat şartları ve yetersiz beslenme, katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Çoğunluğu köylerde yaşayan göz hastaları, hem bölgedeki hastanelerde uygun tedavi koşullarının var olmaması hem de maddi imkansızlıklardan tedavi olma şansı bulamıyor.

Daha önce Yeryüzü Doktorları projeleri kapsamında Afrika'da birçok ülkeye giden İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Yardımcı Doçent Doktor Hacı Uğur Çelik, Uganda'nın doğusunda yaşayan halkın, özellikle yoksulluk nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını, tedaviye geç kalınmasının katarakt vakalarının sayısını artırdığını söyledi.

Yeryüzü Doktorları, düzenli aralıklarla hayata geçirdikleri projelerle Afrika'da Kenya, Uganda, Somali, Tanzanya, Sudan, Nijer, Kongo gibi ülkelerde başta katarakt ameliyatları olmak üzere çeşitli göz hastalıklarını tedavi ederek, görme engelli binlerce insana ışık oluyor. Kuruluş, bugüne kadar çoğu Afrika'da olmak üzere göz hastalıklarının tedavisine yönelik projeler kapsamında 16 bin 244 muayene, 5 bin civarında gözlük dağıtımı ve 2 binden fazla göz ameliyatı gerçekleştirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre dünyada 100 milyon katarakt hastası bulunuyor.

Sıradaki Haber