17 °c

"YPG Münbiç'ten çekilecek" iddiası

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin 'askeri danışmanlar' diye adlandırdığı teröristleri Münbiç'ten çekeceği iddia edildi.

Güncel Haberi
YPG Münbiçten çekilecek iddiası
"YPG Münbiç'ten çekilecek" iddiası

Türkiye ile ABD arasında Münbiç'te yol haritası üzerinde anlaşma sağlanmasının ardından YPG tarafından da bir açıklama geldiği öne sürüldü. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada ABD Dişişleri Bakanı Mike Pompeo ile Münbiç konusunda yaptığı görüşmeye ilişkin, "Münbiç için yol haritası üç aşamadan oluşuyor. Yol haritasının ilk aşamasında iki taraf hazırlık toplantısı yapacak. İkinci aşamada YPG bölgeden çekilecek. Üçüncü aşamada ise bölgeyi kimin yöneteceğine ve güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar verilecek" demişti. Bakan Çavuşoğlu, Münbiç’ten çekilirken YPG'nin silahlarının da alınacağını ifade etti.

ÜÇ AŞAMALI YOL HARİTASI

Menbiç’le ilgili üç aşamalı bir yol haritası belirlendi. Bu üç aşama ana hatlarıyla şöyle:

- YPG Menbiç’ten çekilecek ve PYD’nin denetimine son verilecek.

- Güvenliği ve denetimi, Türk ve ABD ortak askeri güçleri sağlayacak. Türk istihbaratı ve diğer ilgili uzmanlar da, Menbiç’te faaliyette bulunacak.

- Menbiç’in demografik yapısına uygun yerel meclis oluşturulacak. Menbiç, yerel meclis tarafından yönetilecek. Menbiç’te nüfusun büyük çoğunluğunu Araplar oluşturuyor. PYD ile bağlantılı olmayan Kürt gruplar da bu Meclis’te temsil edilecek.

Sıradaki Haber