17 °c

Bahariye Mevlevihanesi'nde "Sema Meşki"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı (İSTEV) tarafından "Sema Meşki" etkinliği düzenlendi. Eyüp'teki Bahariye Mevlevihanesi'nde Mesnevi sohbetiyle başlayan etkinlikte, Sema gösterisi sunuldu. Etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı Başkanı...

Kültür-Sanat Haberi
Bahariye Mevlevihanesi'nde Sema Meşki
Bahariye Mevlevihanesi'nde "Sema Meşki"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı (İSTEV) tarafından "Sema Meşki" etkinliği düzenlendi.

Eyüp'teki Bahariye Mevlevihanesi'nde Mesnevi sohbetiyle başlayan etkinlikte, Sema gösterisi sunuldu.

Etkinlikte AA muhabirine açıklama yapan İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı Başkanı Gül Zülfikar, vakıf olarak 5 yıldır tarih, sanat, edebiyat alanında eğitim faaliyetleri, felsefe okumaları ve sanat gezileri gibi çeşitli organizasyonlara imza attıklarını söyledi.

Zülfikar, "Vakıf olarak Bahariye Mevlevihanesi'nde bulunmamız nedeniyle, buranın ruhuna uygun olarak her ayın ikinci çarşamba günü Mesnevi sohbetleri ve klasik usulde Sema Meşki programımız var. Mevlevihaneler, ilk kuruldukları zamandan bu yana insanlar için ruhen ve bedenen temizlenme yeri olmuştur. Bugün de aynı görevi yerine getirmesi için bu programı düzenliyoruz." dedi.

Sema'nın hem manevi hem milli anlamda hakkıyla yerine getirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Zülfikar, Mesnevi dersiyle birlikte Sema'nın bir zikir olduğunu unutmadıklarını ifade etti.

Mevlana Sufi Ayinler Topluluğu'nun "Mukabele-i Şerife"yi (Sema) usulüne uygun olarak yaptığını belirten Zülfikar, "Mesnevi, insanların Kur'an-ı daha iyi anlamasına yönelik Mevlana'nın kıymetli eseridir. Burada anlatılan Mesnevi'nin insanlar tarafından doğru bir şekilde anlaşılmasını istiyoruz. Sema'nın başında, ortasında ve sonunda aşır okunuyor. Gösteriden ziyade insanlara manevi bir zaman dilimi sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber