17 °c

Dünyanın en gizemli kitabını bir Türk çözdü

Altı asır önce yazıldığı bilinen ve sırrı hâlâ çözülemeyen Voynich yazmalarına Türk dilbilimci el attı. Ahmet Ardıç, tıp, astroloji, bitki bilimi gibi bilgiler içeren elyazmasında çözümledikleri kısımların sezeryanla ilgili olduğunu ifade etti

Kültür-Sanat Haberi
Dünyanın en gizemli kitabını bir Türk çözdü
Dünyanın en gizemli kitabını bir Türk çözdü

Dünyada sırrı çözülememiş 10 tarihi eser arasında yer alan Voynich’in El Yazması olarak bilinen kitap 600 yıldır gizemini koruyor. Toplam 240 sayfa olan ve 30 sayfası kayıp olduğu tahmin edilen kitapta bulunan yaklaşık 40 bin sözcükten, henüz 300 sözcüğü çözülebildi.

6 ASIR BOYTUNCA GİZEMİNİ KORUDU

1404-1438 yılları arasında yazılan ve 1912 yılında Polonyalı devrimci ve sarraf olan Wilfrid M. Voynich’in tekrar gündeme getirdiği el yazması kitap, yaklaşık 6 asır boyunca gizemini korudu. İçerisinde çeşitli şifreler barındırdığı düşünülen ve içerisindeki resimler nedeniyle astroloji, kozmoloji, bitki bilimi, ilaç bilimi, kadın, doğum, sezeryan ameliyatları, galaksi, burç, güzellik gibi konularla ilgili olduğu tahmin edilen kitap, dünyanın ünlü dil bilimcileri, kriptologlar, çeşitli alanlardaki uzman bilim adamları tarafından da incelenmesine rağmen sırrını korudu.

TÜRK BİLİM İNSANI ŞİFRELERİNİ ÇÖZDÜ

İkinci Dünya savaşında Japon ordusunun şifreli mesajlarını çözen Amerikalı ünlü bilimci William Friedman, tüm çaba ve uğraşlarına rağmen kitabı çözemedi. Kanada’da yaşayan Türk bilim insanı ve dil araştırmacısı Ahmet Ardıç yaptığı çalışma ve araştırmalarda kitabın uyak ve kafiyelere dikkat edilerek yazıldığını belirtiyor.

Sıradaki Haber