17 °c

"Duyuların Haritacılığı" sergisi ziyarete açıldı

İSTANBUL (AA) - Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin organize ettiği, Sudanlı ressam Walid Farouk ve Fransız sanatçı Mathias Poisson'ın eserlerinden oluşan "Duyuların Haritacılığı" sergisi sanatseverlerle buluştu.Harbiye'deki Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin fuaye alanında gerçekleşen sergide, İstanbul ile bağlantısı olan iki çağdaş sanatçı Walid Farouk ve Mathias...

Kültür-Sanat Haberi
Duyuların Haritacılığı sergisi ziyarete açıldı
"Duyuların Haritacılığı" sergisi ziyarete açıldı

İSTANBUL (AA) - Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin organize ettiği, Sudanlı ressam Walid Farouk ve Fransız sanatçı Mathias Poisson'ın eserlerinden oluşan "Duyuların Haritacılığı" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Harbiye'deki Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin fuaye alanında gerçekleşen sergide, İstanbul ile bağlantısı olan iki çağdaş sanatçı Walid Farouk ve Mathias Poisson'ın öznel harita çizimleri yer alıyor.

Serginin küratörü Anne Baradel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide iki farklı sanatçının haritalara farklı bakış açılarının ortaya koyulduğunu, Mathias Poisson'ın çizimlerinin bir yürüyüş ya da sürükleniş sonrası gerçekleştirdiği bazı mekan tasvirlerden oluşan, bir şehrin haritasını insan organına benzeterek ve bazen de bir sokağı insan bedenine benzeterek çizdiği öznel haritalar olduğunu söyledi.

Walid Farouk'un Sudanlı anne ve Mısırlı bir babadan olması nedeniyle farklı iki kültürden doğan harita yüzlerden oluşan çizimlerinin sergilendiğini ifade eden Baradel, "Poisson, 2013 yılında birkaç haftalığına İstanbul'a gelip Tophane'nin bazı sokaklarında günler geçirir ve burada mahalle sakinleriyle buluşur. Topladığı anlatı ve gözlemlerden hareketle bir dizi kroki çizimi gerçekleştirir. Bu çizimleri yaparken de İstanbul'da topladığı bazı bitkilerden çıkardığı sıvıları, bazen kahveyi veya nar ekşisini renk olarak kullanır. Bunları da bu sergide görülebilir." diye konuştu.

Walid Farouk ise Sudanlı anne ve Mısırlı babaya sahip olması nedeniyle çok kültürlü bir ortamda yetiştiğini, Sudan'a gittiğinde kendini Mısırlı gibi, Mısır'a gittiğinde de kendini Sudanlı gibi hissetmesinin sanat hayatını derinden etkilediğini ifade etti.

Kültürleri birleştirmek amacıyla yola çıktığını kaydeden Farouk, "Bir Afrikalı portresini harita ile karıştırarak çizdim. Böylelikle dünyanın en büyük meselelerinden biri olan mülteciliğe dikkat çekmeye çalıştım. Diğer portrelerimin tamamını da İstanbul'da yaptım." dedi.

Ayrıca İstanbul’a gelen ünlü fotoğrafçı Ferrante Ferranti'nin, Ferranti, Notre-Dame de Sion, Saint-Benoit, Saint-Joseph, Saint-Michel ve Sainte-Pulcherie’den oluşan beş Fransız lisesindeki tarihsel süsleme, kitap, motif, heykel ve pencerelerden süzülüp yansıyan güneş ışığı gibi detaylardan çektiği fotoğraflardan oluşan "Güneşin İzleri" fotoğraf sergisi de izleyicilerin ilgisine sunuldu.

Serginin açılışının ardından Olivier Moulin ile Mikiko Gemba'nın "Dört El Piyano Resitali" etkinliği gerçekleştirildi.

"Duyuların Haritacılığı" ve "Güneşin İzleri" sergileri 28 Nisan’a kadar Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin fuaye alanında görülebilecek.

Sıradaki Haber