17 °c

"Yılın Yazarı Orhan Kemal"

BURSA (AA) - Bursa'da merkez Nilüfer Belediyesince 2003'te başlatılan "Yılın Yazarı" faaliyetlerine, 2017'de Orhan Kemal ile devam edilecek.Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nazım Hikmet Kültürevi'ndeki basın toplantısında, ilk yazı denemelerini Bursa Cezaevi'nde, şair Nazım Hikmet'in rehberliğinde yapan Orhan Kemal'in yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anılacağını...

Kültür-Sanat Haberi
Yılın Yazarı Orhan Kemal
"Yılın Yazarı Orhan Kemal"

BURSA (AA) - Bursa'da merkez Nilüfer Belediyesince 2003'te başlatılan "Yılın Yazarı" faaliyetlerine, 2017'de Orhan Kemal ile devam edilecek.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nazım Hikmet Kültürevi'ndeki basın toplantısında, ilk yazı denemelerini Bursa Cezaevi'nde, şair Nazım Hikmet'in rehberliğinde yapan Orhan Kemal'in yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anılacağını söyledi.

Belediye Kütüphane Müdürlüğünce düzenlenen etkinliklerle Orhan Kemal'i kent gündemine taşıyacaklarını ifade eden Bozbey, "2017 yılını, ölümsüz eserler veren, ömrü boyunca emeğin yanında saf tutan Orhan Kemal'e adadık. Kemal'in unutulmaz eseri 'Tersine Dünya', belediye tiyatro sahnesinde oynanmaya başladı. Herkesi '2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal' etkinliklerimize davet ediyorum." dedi.

- "Orhan Kemal, halkın kendisidir"

Orhan Kemal'in oğlu Nazım Kemal Öğütçü, Nazım Hikmet ile babasının aynı cezaevinin bir koğuşunda 3,5 yıl birlikte kaldığını belirtti.

Öğütçü, "Bu süre, bir üniversite eğitimi gibi geçti. Nazım Hikmet, 1944'te anneme ve babama yazdığı bir mektupta 'Başka kimseye söz vermediyseniz, çocuğunuzun adını Nazım koyar mısınız?' diyor. Ben, bugün o ismi taşıyorum." diye konuştu.

Kemal'in diğer oğlu Işık Öğütçü de şunları kaydetti:

"Babam Orhan Kemal, 21 yıllık süreçte 58 kitap bıraktı. Orhan Kemal ismi, vefatından 47 yıl sonra ilk kez Çukurova Belediyesi tarafından bir kültür merkezine verildi. Beyazıt Belediyesi de bir kütüphaneye ismini verdi. Nilüfer Belediyesi, bir vefa örneği göstererek geleceğe daha mutlu bakmamızı sağlıyor. Gönül, çok daha farklı şeyler olmasını ister. Bir üniversiteye Orhan Kemal adı verilmesi, çok arzu ettiğimiz bir şey. Hepimizin gurur duyacağı bir şey olur. Orhan Kemal, halkın kendisidir. Gönüllerde ve gelecekte de Orhan Kemal'in adının yer alması için herkesin desteğini bekliyoruz."

- Etkinlikler

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğünün yıl boyunca düzenleyeceği etkinlikler kapsamında, söyleşi, okuma, dinleti, atölye, yarışma, sergi ve sempozyumlarla Orhan Kemal, toplumun tüm kesimleriyle buluşturulacak.

"Edebiyattan Sinemaya Orhan Kemal" konulu söyleşide yazarın senaryo çalışmaları mercek altına alınırken, "Bir Filiz Vardı" ve "Murtaza" romanlarının da çözümlemesi yapılacak.

Orhan Kemal Müzesi'ni kuran ve yazar hakkında birçok araştırma ile derleme yayımlayan oğlu Işık Öğütçü de söyleşide, babasının bilinmeyen yönlerine ışık tutacak.

Şevval Sam, Tilbe Saran, Hakan Gerçek ve Bülent Emin Yarar, Nilüfer Belediyesi kütüphanelerinde öğrencilerle buluşarak, Orhan Kemal'in hikayelerini okuyacak.

Yıl boyunca drama, yazı, karikatür, resim ve okuma atölyeleri gerçekleştirilirken, "Cemile" romanı için liseler arası kitap kapağı tasarım yarışması düzenlenecek.

Yurt genelinde "2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal Öykü Ödülü" yarışmasının gerçekleştirileceği organizasyon kapsamında, yazar anısına kişisel pul ve zarf da çıkarılacak.

Sıradaki Haber