17 °c

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Obama' protokolü

Yunanistan’ın başkenti Atina, 65 yıl sonra ilk kez Recep Tayyip Erdoğan ile bir ilke imza atarak, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanını ağırlamaya hazırlanıyor.

Politika Haberi
Cumhurbaşkanı Erdoğana Obama protokolü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'Obama' protokolü

Yunanistan’ın başkenti Atina, 65 yıl sonra ilk kez Recep Tayyip Erdoğan ile bir ilke imza atarak, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanını ağırlamaya hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Atina’ya giderek 2 gün sürecek resmi Yunanistan temaslarına başlayacak. 1952’de Yunanistan’ı ziyaret eden Celal Bayar’dan sonra, Erdoğan Atina’ya giden ilk cumhurbaşkanı olacak. Yunan Polisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinde ‘Obama protokolü’nü uygulayacak.

Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında geçen yıl kasım ayında dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın Atina ziyaretinde uygulanan plan tatbik edilecek. Bu çerçevede, 3 binden fazla polis görev yapacak. Metro istasyonları sürekli kontrol altında tutulacak. Şehir merkezinde sık sık araçların geçişi yasaklanacak. Bomba imha uzmanları hazır halde bulundurulacak. Aynı önlemler, Erdoğan’ın Atina temaslarını tamamladıktan sonra geçeceği Batı Trakya’nın Gümülcine şehrinde de uygulanacak.

OLUMLU BEKLENTİLER

Erdoğan’ın ziyareti ile ilgili konuşan Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos, “Hedefimiz, Türk-Yunan ilişkilerinde ileriye doğru adımlar atılmasıdır” derken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas da, “Bir ziyaret ne kadar önemli olursa olsun, tüm sorunları otomatik olarak çözmez. Buna karşı ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin olumlu gidişatına katkıda bulunabilir” diye konuştu.

ZİYARETİN TEMELİ AYLAR ÖNCE ATILDI

Edinilen bilgilere göre, bu tarihi ziyaretin temeli aylar önce atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen mayıs ayında İstanbul’daki Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’ne Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un katılmasından son derece memnun kaldı. Pavlopulos, Türkiye’yi ziyaret eden ilk Yunan Cumhurbaşkanı olmuştu. Türkiye’yi son olarak 1952 yılında dönemin Kralı Pavlos ziyaret etmişti. Erdoğan’ın KEİ Zirvesi esnasında Pavlopulos dahil bazı ikili görüşmeleri iptal etmesinden dolayı üzüntü duydu. Başbakan Binali Yıldırım, geçen haziran ayında Atina’da Pavlopulos ile yaptığı görüşmede, Erdoğan’ın 2017 içinde Yunan başkentini ziyaret etme arzusunu iletti. Pavlopulos, memnuniyetle hemen Erdoğan’ı davet etti.

HAZIRLIKLAR AYLARCA SÜRDÜ

Ziyaretin hazırlıkları aylarca sürdü. Bakanlar, diplomatlarla defalarca bir araya gelerek ziyaretin detaylarını görüştü. Ziyaretin, pürüzsüz, hatasız ve sürprizsiz geçmesi için gereken her şey yapıldı. Gerek Atina’nın gerek Ankara’nın Erdoğan ziyaretinden beklentisi, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi olduğu yönünde. Diplomatik kaynaklar, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras ile ilişkilerinin son derece iyi olduğunu aktardı.

ERDOĞAN ZİYARETİNE ‘OBAMA PLANI’

Yunan Polisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinde “Obama Planı”nı uygulayacak. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın yarın başlayacak Atina ziyareti sırasında geçen yıl kasım ayında dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın Atina ziyaretinde uygulanan plan tatbik edilecek. Bu çerçevede, 3 binden fazla polis görev yapacak. Metro istasyonları sürekli kontrol altında tutulacak. Şehir merkezinde sık sık araçların geçişi yasaklanacak. Bomba imha uzmanları hazır halde bulundurulacak. Aynı önlemler, Erdoğan Atina temaslarını tamamladıktan sonra geçeceği Batı Trakya’nın Gümülcine şehrinde de uygulanacak.

HAFTALARDIR YUNAN BASINININ GÜNDEMİNDE

Erdoğan’ın ziyareti, haftalardır Yunan basınının gündeminde yer alıyor. Yunan gazetelerinin, radyolarının, televizyonlarının ve haber sitelerinin bu ziyaretten bahsetmedikleri bir gün neredeyse yok. Erdoğan’ın Atina ziyaretinin, haftalarca daha Yunan basınının gündeminde kalacağını öngörmek mümkün. Yunan Skai televizyonunun yorumcusu Pavlos Çimas, “Bir Türk yetkilinin ziyareti, ilk kez sadece Türk-Yunan ikili ilişkilerinin konusu değil. Bütün Avrupa, Erdoğan’ın Atina’da ne yaptığını, ne diyeceğini izleyecek. Yunanistan, Erdoğan’ın 15 Temmuz darbesinden sonra resmi ziyaret gerçekleştirdiği ilk ülkelerden biri. Erdoğan, Türkiye’nin Batı ile, AB ve NATO ile bozulan ilişkilerini düzeltmek niyetinde görünüyor. Ancak yine de, Erdoğan ne yapacağı önceden kestirilemeyen bir siyasetçi” dedi.

Sıradaki Haber