17 °c

Dışişleri: Hollanda'ya yeni yaptırımlar olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hollanda, yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız da olacak" dedi.

Politika Haberi
Dışişleri: Hollandaya yeni yaptırımlar olacak
Dışişleri: Hollanda'ya yeni yaptırımlar olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir televizyon programına katıldığı programda gündemi değerlendirdi. Çavuşoğlu Hollanda ile yaşanan diplomatik krizin ardından hatasını telafi etmeyen Hollanda'ya yeni yaptırımların olacağını sözledi.

Çavuşoğlu, Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in Avrupa'nın değerlerine,  kurumlarına, yabancılara ve AB'ye de karşı olduğunu ancak en çok da Müslüman ve İslam'a karşı olduğunu belirtti. "Yani tam bir faşist, başka bir tabiri yok." diyen Çavuşoğlu, bugün Hollanda'ya bakıldığında merkezdeki partilerin özellikle seçim öncesi tevessül  ettiği yolların Wilders'ın söylemlerinden farklı olmadığını kaydetti. 

Popülizmle halkı birleştirdiğinizde ondan geri adım atmanın çok zor  olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili süreci anlattı.

Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı bize gelip  lalerimizi görebilir, müzelerimizi görebilir ama Türklerle buluşamaz.' Türklerle  buluşamaz demek ne demek? Bunu nasıl tarif edersiniz? Bu faşizan bir yaklaşım  değil de nedir? Bunun izahı da yoktur.  Bu savaşlarda bile böyle olmamıştır, 2.  Dünya Savaşı'nda. Nazi döneminde bile olmamıştır, o onla görüşemez, bu bunla görüşemez." dedi.

'ELÇİ BENİM YANIMDAYDI' 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya Hollanda  makamlarınca yapılan muamele hakkında ise Çavuşoğlu, "Başkonsolosluğumuza 30  metre kala yolunu kestiler, içeriye girmesini engellediler. Büyükelçi  Ankara'daydı, benimle beraber gidecekti. Kılıçdaroğlu, şimdi her şeyden primi  çıkarmaya çalışıyor. 'Büyükelçi neredeydi niye karşılamıyor?' Büyükelçi benim yanımdaydı, beraber gidelim dedim, ben önerdim. Vatandaşlara yapılan muameleyi  gördünüz. Yani vur emri. Kimi vuruyorsun?" diye konuştu. "Vur emri olsaydı, ne olurdu? sorusuna ise Çavuşoğlu, "Savaş nedeni,  başka ne olacak?" şeklinde cevapladı.

Olayın özür dilemekle geçiştirilemeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu,  şöyle devam etti: "Basit bir özür yetmez, elbette bunları yapanların da cezalandırılması  gerekiyor. Soruşturma açılması gerekiyor. Polisler hakkında, belediye başkanı  dahil soruşturmalar açılması lazım. Hollanda vatandaşları bizim hedefimizde  değil.

Hollandalılarla biz dostuz. 405 yıllık sağlam ilişkileri iki tane Wilders  çizgisine giden siyasetçi yüzünden de tamamen heba da etmeyiz. Hollanda  yönetimine karşı yine Birleşmiş Milletler'e (BM) de başvurduk. Viyana Sözleşmesi  ihlal edildi. 10 tane ihlal var. Bu ihlallerin de karşılığı olması lazım."

'DİNİMİZ EMRETTİĞİ İÇİN ÖRTÜYOR'

Hollanda'nın kabul edilemez hatalarını Avrupa ülkelerinin de dürüstçe  kabul etmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye, 2013'ten bu yana olağanüstü bir süreç yaşıyor. FETÖ'nün ilk  önce yargı ve polis darbe girişimi, 17-25 Aralık 2013, daha sonra da 15 Temmuz darbe girişi sonrasında Türkiye sıra dışı bir süreç yaşıyor.

Bu süreçte özellikle  Avrupa kurumlarından ve ülkelerinden büyük ekseriyetle destek görmediğimiz gibi  hep saldırı gördük. Bunun iki sebebi var. Bazıları gerçekten bu süreci anlayamadı ama birçoğu da Türkiye karşıtlığı ve Avrupa'da artan İslam karşıtlığı nedeniyle.    

TÜRKİYE'NİN ALEYHİNDE TARAF TUTTULAR

Darbe gecesi birçok mevkidaşı ve uluslararası örgütlerin liderleriyle  görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, "O gece, darbecilerin kaybedeceği anlaşıldıktan sonra beni arayan bazı dışişleri bakanları benim halimi ve hatırımı sormadan o darbecilerin nasıl muamele göreceğini, hukuka riayet edilip edilmeyeceğini sorgulamaya başladılar. Ben daha canımı kurtaracağımdan emin değilim. Darbe yani  bu, her şey olabilir. Bariz bir Türkiye karşıtlığı var." ifadelerini kullandı.

AVRUPA ADALET DİVANI KARARI

AB Adalet Divanının başörtüsü kararına ilişkin de Çavuşoğlu, "Bu, özgürlükle tamamen çelişiyor, tamamen insan haklarını ihlal eden ve tamamen siyasi karardır. Kabul edilemez bir karardır. Ne demek? Başörtüsü, başka  dinlerin sembolü... İnsanları inancından dolayı, giyindiği, takındığı şeylere siz  dini sembol diye bakamazsınız?

İnsanlar inancından dolayı başını örtüyor. Emrettiği için örtüyor, dinimiz emrettiği için örtüyor. Örter, açar kimse kimseye  karışamaz. Mahkemeler müdahale edemez buna." şeklinde konuştu.  Son zamanlarda yaşananların Türkiye ve AB ilişkilerine etkisi  konusunda ise Çavuşoğlu, "Hollanda, yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız da olacak." dedi.

MEHDİ EKER'İN PROGRAMININ İPTALİ  

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in de Almanya programının "yer" gerekçesiyle iptal edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Buna bakmak lazım  teknik mi siyasi bir sebeb mi? Çünkü daha öncekiler iptal edilmemişti. Sonuç olarak AB ile ilişkilerimizde ciddi kriz var. Ama bu krizin yine başlangıç  noktası da 15 Temmuz'dur." diye konuştu.

GÖÇ ANLAŞMASINI DA ASKIYA ALACAĞIZ 

Göç anlaşması konusunda ise Çavuşoğlu, vize serbestisi olmamasına rağmen bunu uyguladıklarını hatırlattı.Çavuşoğlu, "Vize serbestisi olmayacaksa, bu şekilde oyalamaya devam edeceklerse bizi, biz tamamen bundan vazgeçip göç anlaşmasını da iptal  edebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

'GÖÇMENLERE SİLAH OLARAK KULLANMIYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Mülteciler  silah olarak kullanılmamalı." sözü hatırlatıldı. Bunun üzerine Çavuşoğlu, şunları  söyledi: "Silah olarak kullanmıyoruz. 'Üç anlaşma imzalamışsınız ya bu üç anlaşma birlikte uygulanacak ya da hiç uygulanmayacak' demişiz. Şimdi bir tanesi uygulanıp da diğerlerini AB uygulamazsa ne yapacaksınız? Önümüzde bir takvim var, bunları değerlendiriyoruz.

AB'ye son vereceğimiz belgeler var. O belgeleri  verdikten sonra olumlu cevap alamazsak o anlaşmayı da iptal edeceğiz. Yeni  belgeler vereceğiz, somut önerilerimiz olacak. Ne zaman kardeşim? Hadi  belirleyelim tarihini. Üçü birden ne zaman uygulanacak, geri kabul dahil? Burada anlaşma olmazsa bu sefer göç anlaşmasını da askıya alacağız."

'ŞIMARIK AMA İYİ ÇOCUK'

Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan gerginlik hakkında, bu ülke yönetiminin kışkırtıcı tutumlar içinde olduğunu belirtti. Yunanistanlı yetkililerle bu konuları görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savunma Bakanı ırkçı bir partinin genel başkanı, koalisyonun ortağı. Ben her seferinde şikayet edince, 'Bu şımarık bir çocuk ama iyi bir çocuk' diyorlar. Daha sonra bu şımarık çocuk bir iki açıklama yaptı.

Onların lafıyla  söylüyorum 'şımarık çocuk', benim tabirim değil. Biz de açıklamalar yaptık. Daha sonra Yunanistan Başbakanı haber gönderdi, 'Biz artık açıklama yapmayalım karşılıklı, gerginliğe de azaltalım...' Biz gerginliği artıran taraf değiliz. Sizin eylem ve açıklamalarınıza biz de cevap vermek durumundayız, aksi takdirde  halkımız bizi sorguluyor, 'Sen uyuyor musun' diye."

SURİYE SORUNU

Suriye'de birçok aktörün olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Tabii ki  önemli aktörler var. Türkiye, Rusya, ABD ve İran var. Özellikle Türkiye, ABD ve  Rusya arasında arazide bir şey olmasın... Daha önce bizim askerlerimizi maalesef  vurdular. 'Yanlışlıkla vurduk' dediler, özür dilediler. Kazalar, karşı karşıya  gelmeler ve oldu bitti olmasın diye sürekli ikili, üçlü düzeyde görüşmeler de oluyor." ifadelerini kullandı.

 

Sıradaki Haber