17 °c

Eğitim alanını düzenleyen tasarı TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, eğitim alanında düzenleme yapan kanun tasarısına ilişkin, "Bu yasa tasarısının hiçbir maddesiyle eğitimde reform olmaz. Kaldırdığınız parmaklar çocuklarımızın geleceğini yok ediyor. Eğitim sistemindeki deformasyon sizin ürününüzdür." dedi. TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK...

Politika Haberi
Eğitim alanını düzenleyen tasarı TBMM Genel Kurulunda
Eğitim alanını düzenleyen tasarı TBMM Genel Kurulunda

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, eğitim alanında düzenleme yapan kanun tasarısına ilişkin, "Bu yasa tasarısının hiçbir maddesiyle eğitimde reform olmaz. Kaldırdığınız parmaklar çocuklarımızın geleceğini yok ediyor. Eğitim sistemindeki deformasyon sizin ürününüzdür." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Değişiklik önergesi üzerine söz alan Usluer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümdarlığına son vermek için oraya girdik, başka bir şey için değil." dediğini anımsatarak bu ifadenin anayasayı ihlal, parlamentoyu yok saymak olduğunu öne sürdü.

Usluer, parlamentonun, hükümete DEAŞ, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadele ve sınır güvenliği için yetki verdiğini aktardı.

Görüşülen yasa tasarısının eğitimde deformasyona neden olacağını öne süren Usluer, tasarının çıraklık eğitiminde çocuk emeğinin sömürülmesine, ucuz işçi çalıştırılmasına neden olacağını savundu.

Mesleki eğitimde devletin, işverenin ve işçinin sorumluluk ve görevleri bulunduğuna dikkati çeken Usluer, şöyle konuştu:

"Mesleki eğitimde hedef, vasıflı iş gücünü oluşturmak, orta eğitim gençliğini üniversitenin önüne yığmamaktır ancak gördük ki 2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sistemi bir reform değildir. Bugün bu sistemin milli eğitimde oluşturduğu dertleri, sorunları adeta bir yumak olmuş biçimde hep birlikte izliyoruz. Öğrenciler meslek ve teknik liseleri seçmek istememektedirler. Ne yazık ki yoksul halkın çocukları kısa yoldan iş bulsun düşüncesiyle çıraklık eğitimine, meslek ve teknik liselere yönlendirilmektedir."

Usluer, AK Parti sıralarına yönelik, "Bu yasa tasarısının hiçbir maddesiyle eğitimde reform olmaz. Kaldırdığınız parmaklar çocuklarımızın geleceğini yok ediyor. Eğitim sistemindeki deformasyon sizin ürününüzdür. Gücünüz yetiyorsa ağabeyinize karşınıza gelin." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Usluer'in parlamentonun seviyesini düşürdüğünü ifade etti.

TBMM'ye gelen bütün milletvekillerinin bölgelerinden seçilerek geldiğine işaret eden Muş, "Bilmiş edalarla 'Onu bilmiyorsunuz, bunu bilmiyorsunuz....' Sizin bildiğiniz size kalsın. Bu milletvekilleri canhıraş çalışarak Türkiye'nin yönetilmesi noktasında oy kullanıyorlar, irade ortaya koyuyorlar. Çıkıp da yükseklerden bakan bakış açısıyla ifadeler kullanmayın, bunların aynısını size iade ediyorum." dedi.

Mehmet Muş, CHP'nin tek tipçi anlayışı savunduğunu dile getirerek Usluer'in ifadelerinin de bu anlayışın dışa vurumu olduğunu söyledi.

- Genel Kurul'da gerginlik

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Aladağ'da özel öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili konuşmasında, "10 öğrenci ve bir görevli cayır cayır yandı. Sizin Madımak'ta yaktığınız aydınlar gibi yandılar." ifadesini kullandı.

Demir'in sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki göstererek sözünü geri almasını ve özür dilemesini istedi. Demir, tepkinin büyümesi üzerine milletvekillerini kast etmediğini belirterek sözlerini geri aldığını ve özür dilediğini söyledi. Ancak AK Parti milletvekillerinin tepkileri devam etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, sataşma nedeniyle kürsüye gelerek Demir'in sözlerinin kabul edilemez ve talihsiz bir açıklama olduğunu dile getirerek "O dönem Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü. Adalet Bakanı Moğultay. Neden ortaya çıkarmadınız?" diye sordu.

Muş'un konuşmasını tamamlamasından sonra da AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında gerginliğin devam etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Pervin Buldan birleşime ara verdi.

Çalışmalara verilen ara sırasında da karşılıklı sözlü atışmalar devam etti. Bazı AK Parti milletvekillerinin CHP sıralarına yönelmesi üzerine, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Buraya gelmeyin. Buraya gelen ya ölür ya öldürür." diye bağırdı. Bu sırada bazı AK Parti milletvekilleri ve CHP milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.

Gerginlik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve bir grup milletvekillinin araya girmesi ile sona erdi.

Birleşimi yeniden açan Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, kürsüde hitap eden milletvekili başta olmak üzere tüm milletvekillerinin konuşmalarında birbirilerini rencide edici, kırıcı, yaralayıcı söz kullanmamaları gerektiğini vurgulayarak hatiplere üslupları konusunda uyarıda bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yerlerinden söz alarak milletvekillerinin konuşmalarını yaparken kullandıkları ifadelere özen göstermelerinin Meclis çalışmalarının verimli bir şekilde yürümesi açısından önemli olduğuna işaret etti.

Altay, konuşmasında, gerginlik sırasında muhalefet sıralarına yürüyen milletvekillerine yönelik kullandığı "Buraya gelen ya ölür ya öldürür" ifadesinin kendisini üzdüğünü de kaydetti.

Sıradaki Haber