17 °c

Kritik görüşmede olumlu hava

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmesi sona erdi. Görüşmede, üyelik müzakereleri, idam cezası ve mülteci anlaşmasının geleceği masaya yatırıldı.

Politika Haberi
Kritik görüşmede olumlu hava
Kritik görüşmede olumlu hava

NATO Zirvesi için gittiği Brüksel'de ikili temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la sonrasında ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya geldi.   

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la Steigenberger otelinde Tusk ve Claude ile de Avrupa Birliği Konseyi’nin yeni binasında görüştü. Türkiye-AB ilişkilerinde fırtınalı bir döneme denk gelen görüşme sonrası basın toplantısı yapılmadı. Görüşmede Türkiye ile AB arasında Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

ERDOĞAN-MACRON GÖRÜŞMESİ OLUMLU GEÇTİ

Olumlu bir atmosferde geçen Erdoğan-Macron görüşmesinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere ikili konular ele alındı. Türkiye-Fransa ilişkilerini daha da güçlendirme konusunda kararlılıklarını vurgulayan iki lider, savunma sanayinde işbirliğinin yanı sıra karşılıklı ticaret hacmini 20 milyar Avro’ya yükseltme hususunda da mutabık kaldılar. Suriye, Irak ve diğer bölgesel konuların da ele alındığı görüşmede, PKK ve DEAŞ dahil terörün her türüyle ortak mücadelenin önemine işaret edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırılması gerektiğine de dikkati çektiler

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLSİN 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Juncker ile yaptığı görüşmede de Türkiye-AB ilişkileri konuşuldu. Görüşmede, Türkiye ile AB arasında Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine, ayrıca terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. Kıbrıs meselesiyle ilgili olarak ise adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli olduğu ifade edildi.

AB Konseyi Başkanı Tusk görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda  Türkiye ile "işbirliğinin gerekliliği" konusunu görüştüklerini belirterek, "insan hakları konusunu Erdoğan ile görüşmenin odağına taşıdığını" kaydetti. 

'AB TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAK ZORUNDA'

DW Türkçe'nin haberine göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü Margaritis Schinas da görüşme öncesi Twitter'da yaptığı paylaşımda "AB ve Türkiye birlikte çalışmak zorundadır ve birlikte çalışacaktır" ifadelerine yer vermişti. Erdoğan, NATO zirvesine katılmak üzere Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada "Bizim AB'den kopmak gibi bir derdimiz yok ama AB'nin de üzerine düşeni yapması gerekiyor… Bu görüşmelerde kendilerine söyleyeceğiz, AB bizim olmazsa olmazımız değil, onun bilinmesi lazım… AB Türkiye kendisi çekilsin istiyor" diye konuşmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez bir Batı ülkesine yaptığı ziyaret kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu Avrupalı liderlerle ikili görüşmeler yapacak.

Sıradaki Haber