17 °c

Müftü nikahı meclisi karıştırdı!

Müftülere nikah kıyma yetkisi getirecek tasarı Meclis'i birbirine kattı. Muhalefetten kadın vekiller düzenlemeye şiddetle karşı çıkarken Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, kaygıların yersiz olduğunu söyledi.

Güncel Haberi
Müftü nikahı meclisi karıştırdı!
Müftü nikahı meclisi karıştırdı!

Evlendirme memurları arasına müftülerin de ekleneceği ve imamların da resmi nikâh kıyacağı yeni düzenleme muhalefetten tepki aldı.

Hürriyet'in haberine göre, TBMM'ye sunulan Nüfus ve Vatandaşlık tasarısıyla müftülere nikâh kıyma yetkisine kadın milletvekilleri karşı çıkarken Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ise “Medeni Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler geçerli. Kanuni şartlara uyulacağı net” diyerek kaygıların yersiz olduğunu savundu. Tasarıya göre evlendirme memurları arasına il ve ilçe müftüleri de eklenecek. Müftülerin yetki vereceği imamlar resmi nikâh da kıyacaklar.

İHTİYAÇ YOK

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer (TBMM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanvekili): Medeni Kanuna göre belirlenmiş yaş sınırı, evlenme ehliyeti, sağlık koşullarının elvermesi, yakın hısımlık olmaması gibi ölçütler, tasarıyla öngörülen düzenleme sonrası kanuna göre değil, dini yaklaşıma, müftülerin ve imamların dünya anlayışlarına göre belirlenecektir. Bundan da en çok zararı kadınlar görecektir. 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri var. 18 binden fazla köy muhtarları da nikâh kıyabilmekte. Bu ihtiyaçtan doğan bir düzenleme değil iktidarın keyfiyetidir.

LAİKLİĞE AYKIRI

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer: Laiklik ilkesini her dakika ihlal etmenin bir başka boyutu. Müftülere nikâh kıyma yetkisi, hem Medeni Kanun’un başka bir şekle dönüştürülmesi hem de Anayasa’nın “Devlet, bütün vatandaşlarına eşit mesafededir, hiçbir şekilde ırk, mezhep ayrımı yapmaz” ilkesine aykırıdır. Bu, Türkiye’de çoğunluk olan mezhebin dini temsilcisinin yaptığı bir işleme dönüşecektir. Diğer mezheplerin, dinlerin temsilcilerine de bu hak verilecek mi? Bunu diğerlerine de verilsin anlamında söylemiyorum. O da laikliğe aykırı olacaktır. Resmi nikâhın bu şekle dönüştürülmesi, çocuk yaşta evliliklere yönelik istismarları artıracaktır.

DÜZENLEMEYE SAYGI DUYUN

AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan: Papazın, hahamın, memurun önünde evlilik yapınca geçerli oluyor. Bizim de milletimizin, medeniyetimizin geleneklerinden süzülen ve toplumun da hakkını hukukunu koruyacak bir düzenlemeye saygı duyulması lazım. Medeni Kanunun öngördüğü şartlar yine yerine getirilecek. Düzenleme, belediye başkanına verilen yetkinin müftülere de verilmesini öngörüyor.

Sıradaki Haber