17 °c

Tutuklu eğitimciler için çok farklı iki yorum!

Tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, hükümeti ikiye böldü. İçişleri Bakanı Soylu iki eğitimci için "Çocuklarımızı teröristlerin eline teslim edemeyiz" dedi, Başbakan Yardımcısı Canikli'nin ise "İşe iade edilmeliler" dediği öne sürüldü.

Politika Haberi
Tutuklu eğitimciler için çok farklı iki yorum!
Tutuklu eğitimciler için çok farklı iki yorum!

15 Temmuz sonrası çıkarılan KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve başladıkları açlık grevinin 76. gününde tutuklanan iki eğitimcinin durumlarıyla ilgili tartışmalar sürerken hükümet cephesinde de görüş ayrılığı ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın işe iade edilmesi gerektiğini söylediği iddia edilirken iki eğitimcinin DHKP-C'li olduğunu belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Biz çocuklarımızı terörist olarak eğitsinler diye okula göndermiyoruz" dedi. 

'25 KEZ GÖZALTINA ALINDILAR'

Soylu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Bu kişiler daha önce 25 kez gözaltına alındı. Kasım ayından beri açlık grevine destek veren vekiller, basın mensupları bu insanların terör örgütü mensubu olduklarını söylediler mi? Dün TBMM'de de açıkladım; terör örgütlerinin kuklası olmamamız lazım. Biri öğretmenmiş, biri de akademisyen. Kusura bakmasınlar biz çocuklarımızı terörist olarak eğitsinler diye okula göndermiyoruz. Çocuklarımızı eğitim alsınlar diye teröristlerin eline teslim edemeyiz.

Terör örgütü adına basın açıklaması yaparken tutuklanmışlar. Nuriye Gülmen'in bir zamanlar Fehriye Erdal'a yaptıkları gibi şirin fotoğraflarını asıyorlar. Ben size hikayesini anlatayım; DHKP-C'ye yönelik operasyonlar çerçevesinde örgütün dış yapılanmasında olduğu gerekçesiyle hakkında arama kararı çıkıyor. 9 Mayıs 2012 tarihinde yakalanıyor, tutuklanıyor ve sonra 1 Nisan 2015'de salındıktan sonra yeniden gözaltına alınıyor. Bu mu şimdi akademisyen? Sabah 9'da eyleme gidiyorlar, akşam 9'da evlerine dönüyorlar.

'DERTLERİ NE?'

Başka kim vardı? Semih Özakça. Mardin'de öğretmenken ihraç edilmiş. 27 Mart 2015 tarihinde DHKP-C'nin eylemine katılmış, uyarılara rağmen gözaltına alınmış. Başka bir eylem yüzünden yine gözaltına alınmış. Toplam 14 kez gözaltına alınmış.

Bu iki kişinin yaptığı açlık grevlerine, DHKP-C'liler de yurt dışından destek veriyor. Kanada'da parlamento önünde eylem yapılıyor, ABD'de Beyaz Saray önünde, Paris'te, Brüksel'de eylem yapılıyor. Dertleri ne? Türkiye'nin menfaati için Beyaz Saray'a gittiği görülmüş şey değil." 

'İŞE İADE EDİLSİNLER'

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi Canikli'nin iki eğitimcinin ailesiyle görüştüğünü ve Gülmen ile Özakça'nın işe iade edilmeleri gerektiğini söylediğini ileri sürdü.

Gazetenin haberine göre, Canikli, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nda iki eğitimcinin durumunun ilk görülecek dosya olması için söz verdi. Görüşmenin gerçekleştiği Gülmen ve Özakça'nın tutuklanmasına ilişkin Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin ifade sorgu zaptından öğrenildi. Görüşmede Canikli'nin yanı sıra AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın da olduğu bildirildi.

ÖZAKÇA'NIN EŞİ DOĞRULADI

Semih Özakça'nın eşi Esra Özakça da 16 Mayıs saat 14.30'da Çankaya Köşkü'ne görüşmeye gittiklerini doğruladı.  Esra Özakça, "Kendileriyle çok ılımlı bir görüşme geçirmiştik. Hayatlarının çok önemli olduğunu ve komisyonda ilk görüşülecek konulardan olduğunu söylemişlerdi. Başka bir şeyle ilişkilendirmediğimizi sadece işimizi istediğimizi söyledik. Komisyon ile işlerine geri dönerlerse açlık grevini bırakırlar ama şimdi geri dönecekler diye açlık grevini bırakma gibi düşüncelerinin olmadıklarını ifade ettik. Görüşme olumluydu sonra bir saldırı oldu ve tutuklandılar. Şimdi canlarından enişe ediyoruz" dedi.

Sıradaki Haber