17 °c

YPG'ye karşı ÖSO ordusu kuruluyor!

Türkiye'nin silahlı terör örgütü YPG'ye karşı harekatta kullanmak üzere ÖSO mensuplarından 10 bin kişilik bir ordu kurmaya çalıştığı iddia edildi. Ordunun hedefinde ilk etapta Menbiç, Afrin ve Tel Abyad olacağı öne sürüldü.

Politika Haberi
YPGye karşı ÖSO ordusu kuruluyor!
YPG'ye karşı ÖSO ordusu kuruluyor!

Türkiye'nin PKK'nın silahlı Suriye kolu YPG'ye harekat yapmak için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu 10 bin kişilik bir ordu kurmaya çalıştığı iddia edildi. Sputnik'e konuşan PYD'nin de bağlı bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi yöneticisi Rezan Hiddo, ABD'nin YPG'yi silahlandırma kararından sonra Türkiye'nin harekete geçmek istediğini ileri sürdü.

ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türkiye, kendisine tehdit olarak algıladığı YPG'ye karşı bir ÖSO ordusu kuruyor. Türkiye'nin aynı zamanda Cerablus'tan İdlib'e kadar olan bölgede güvenli bölge kurmak istediği ve bu güvenli bölgede görev almaları için bu ÖSO ordusunu oluşturduğu belirtiliyor.

Kısa süre içinde YPG'ye karşı kara ve hava harekatı düzenleme planı yaptığı öne sürülen Türkiye, kara harekatında ÖSO güçlerini aktif bir şekilde kullanmak istiyor. Suriyeli erkeklerden oluşan ÖSO ordusunun sayısının ise şimdilik 10 bin olacağı, gelecekte bu sayının artabileceği iddia edildi.

AYLIK 300 DOLAR ALIYORLAR

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan ve eğitimde yer alan bir ÖSO komutanı "Türkiye YPG'ye karşı harekat yapmak ve Cerablus'tan İdlib'e kadar olan güvenli bölgede görev almaları amacıyla Suriyelilerden oluşan bir ÖSO ordusu kuruyor. Bu çalışma 3 aydır devam ediyor. Gaziantep ve Kilis'te Özel Kuvvetler'e bağlı Türk askerleri eğitim veriyorlar. Eğitimler 45 günlük oluyor. Suriye'nin İdlib, Halep, Şam, Hama kentlerinden Suriyeliler eğitime katılıyorlar. Gönüllü olarak bu orduda yer alıyorlar. Eğitime katılanların çoğu Türkmen ve Araplardan oluşuyor. Kürtler de var ama sayıca azlar. Eğitime katılanlara aylık 300 dolar veriliyor. Yeme, içme ve kalacak yerleri de Türkiye tarafından temin ediliyor. Eğitim kısa bir süre sonra sona erecek. Bu kurulan ÖSO ordusunun hedefinde ilk etapta Menbiç, Afrin ve Tel Abyad olacak" dedi.

Sputnik'e konuşan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticisi Rezan Hiddo ise "Bize gelen bilgilere göre Türkiye Afrin'e kara harekatı yapmak için ÖSO güçlerini eğitiyor. ABD'nin YPG'yi silahlandırma kararından sonra Türkiye harekete geçmek istiyor. Kobani ve Kamışlı'da ABD askerleri olduğundan Türkiye oraya kara harekatı yapamıyor. Ama Afrin'de ABD askerleri olmadığı için, Türkiye buraya kara harekatı yapmayı planlıyor. Ayrıca Türkiye Azez, Mare, Cerablus-Halep batısı ve İdlib'i tamamıyla kontrol etmek istiyor. Türkiye, Batı Halep ve İdlib bölgesini birleştirmek istiyor. Suriye hükümeti ve Rusya'nın bu plana nasıl bir tepki vereceğini merak ediyoruz. Biz, bir tepki bekliyoruz" diye konuştu. 

Sıradaki Haber