17 °c

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

İZMİR (AA) - İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla bisiklet turu düzenledi. Konak Meydanı'ndaki tarihi Saat Kulesi önünde toplanan müdürlük çalışanları, Alsancak Limanı'nda bisiklet sürerek, diyabet hastalığına dikkati çekti.Grup adına gazetecilere açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bediha Salnur, diyabetin kan...

Sağlık Haberi
14 Kasım Dünya Diyabet Günü
14 Kasım Dünya Diyabet Günü

İZMİR (AA) - İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla bisiklet turu düzenledi.

Konak Meydanı'ndaki tarihi Saat Kulesi önünde toplanan müdürlük çalışanları, Alsancak Limanı'nda bisiklet sürerek, diyabet hastalığına dikkati çekti.

Grup adına gazetecilere açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bediha Salnur, diyabetin kan şekerini düzenleyen insülin hormonun salgılanması veya işlevindeki bozukluklarla birlikte ortaya çıkan bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen hastalığına yakalanma riskini en aza indirgemek için özellikle obezite ile mücadele etmek, sağlıklı beslenmek ve spor yapmak gerektiğine dikkati çeken Salnur, şeker hastalığının, komplikasyonlar ortaya çıkmadan, yani erken tanı konulmasının önemini vurguladı.

Salnur, "Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre, Türkiye'de 415 bin civarında şeker hastası var. Her geçen gün şeker hastası sayımız ve buna bağlı komplikasyonlar da artıyor. Şeker hastalığına bağlı komplikasyonlar dediğimizde de körlükten tutun da, böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Diyalize giren hastalarımızın yüzde 30-40'ında diyabet hastalığı var." dedi.

Diyabet başta olmak üzere, tansiyon, kalp, kanser gibi kronik hastalıkları önlemek için obezite ile mücadele etmenin önemli olduğunu dile getiren Salnur, "Çünkü, yapılan araştırmalara göre, fazla kilosunun yüzde 10'unu veren bir kişi, diyabet olma ihtimalini yüzde 50 azaltıyor." diye konuştu.

Salnur, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz diyabet ve kanser taraması hizmeti verdiğini anımsatarak, vatandaşları bu hizmetlerden yararlanmaları ve tetkiklerini yaptırmaları çağrısında bulundu.

Sıradaki Haber