17 °c

18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi

ANTALYA (AA) - Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, kış aylarında sıkça görülen gribin bazı kronik hastalıkları bulunanlar, kanser tedavisi görenler ve gebeler için öldürücü olabileceğini belirtti. TİHUD tarafından Antalya'nın...

Sağlık Haberi
18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi
18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi

ANTALYA (AA) - Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, kış aylarında sıkça görülen gribin bazı kronik hastalıkları bulunanlar, kanser tedavisi görenler ve gebeler için öldürücü olabileceğini belirtti.

TİHUD tarafından Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi" kapsamında basın toplantısı düzenlendi.

Prof. Dr. Ünal, yaptığı açıklamada, 1947'de Uganda'daki Zika Ormanı'nda bulunan Zika virüsünün batı yarım küre için yeni bir tropikal hastalık olduğuna söyledi.

Henüz tam olarak ispatlanmamış olmasına rağmen hastalığın doğum kusurlarına sebep olduğunu düşündüklerini ifade eden Ünal, "Sivrisineklerle yayılan virüs, dünya genelinde 70 ülkede tespit edildi. Bu virüsün yeni doğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefaliye (yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişen baş ve baş çevresi boyutlarının standartlardan küçük olması) neden olabilir." dedi.

Gribin, viral bir solunum yolu enfeksiyonu olduğuna işaret eden ve bu hastalığın benzeri olan soğuk algınlığıyla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Serhat Ünal, şunları kaydetti:

"Nezle ve soğuk algınlığı daha hafif seyreden, az kas ağrısı, hafif ateş yükselmesi ve ölümcüllüğü yüksek olmayan bir hastalıktır. Grip ise sadece kendi hastalığı nedeni ile 100 bin ila 300 binde 1 kişiyi öldürür. 65 yaş üzerinde, kronik akciğer, astım, diyabet, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği gibi hastalığı olanlarda, kanser tedavisi görenlerde, romatizma hastalığı nedeniyle kortizon tedavisi görenlerde ve gebelerde grip çok daha yaygın gözükür ve öldürebilir. Çünkü grip bu hastalıkların düzenini bozar. Özellikle bu hastalıkları olanlarda komplikasyon daha yüksek olacağı için mutlaka aşı ile korunması gerekir."

Sıradaki Haber