17 °c

2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi

İZMİR (AA) - İzmir'de kent yaşamının her alanında engellilerin yaşam kalitesinin artırılması amacıyla İZFAŞ'ın organizatörlüğünde düzenlenen "2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi" başladı. Fuar İzmir’de "Engellilerin Sosyal Hayata Katılımına Yönelik Yerel Politikalar” teması ile başlayan kongre 3 gün sürecek. Engellilerin kent yaşamına katılımı için yeni bir bakış açısı...

Sağlık Haberi
2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi
2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi

İZMİR (AA) - İzmir'de kent yaşamının her alanında engellilerin yaşam kalitesinin artırılması amacıyla İZFAŞ'ın organizatörlüğünde düzenlenen "2. Uluslararası Engelsizmir 2016 Kongresi" başladı.

Fuar İzmir’de "Engellilerin Sosyal Hayata Katılımına Yönelik Yerel Politikalar” teması ile başlayan kongre 3 gün sürecek. Engellilerin kent yaşamına katılımı için yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan kongrede, bu kişilerin kentsel sorunlarına yönelik akademik çalışma ve uygulamaların yanı sıra kültürel, sportif ve sosyal programlar ele alınacak.

Kongrenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2013'te engellilerinin sorunlarını tartışmaya açarak yerel düzeyde başladıkları kongreyi aradan geçen sürede büyüterek uluslararası boyuta taşıdıklarını söyledi.

Kongrenin, engellilerin dünyada tespit edilmiş haklarının Türkiye'de tanınması için önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, İzmir'de engelliler adına fiziki koşullar ve sosyal imkanların değiştiğini, cadde, sokak, yaya geçidi ve toplu ulaşım araçlarının, engellilerin kullanıma uygun hale getirildiğini aktardı.

Engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara verilen "Kırmızı Bayrak" uygulamasının İzmir'den başlayarak, ülke geneline yayıldığını dile getiren Kocaoğlu, "Ancak engelliler ile ilgili ne Türkiye'de ne de İzmir'de halen istenilen noktadayız. Türkiye'de engelliler diğerleri ile eşit hale gelinceye kadar ideal noktaya ulaşamayacağız. Bu noktada engellerden tamamen arınmış çağdaş kent yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından, engellilerden oluşan "Wheel Chair Dance Project" dans grubu, gösteri yaptı.

Fuar İzmir'de 5 Kasım'a kadar sürecek kongrede yapılacak panel ve etkinliklerde, alanında uzman yerli ve yabancı katılımcılar, sorunların paylaşımı ve çözümü ile geleceğe yönelik fikirlerini katılımcılar ile paylaşacak.

Konferanslarda, engellilerin hayatında yer bulan teknoloji, erişilebilirlik, sosyal hizmetler, sağlıkta hak edinme, savaş ve terör ile sanat ve spor konuları irdelenecek, düzenlenecek panellerde ise "Almanya'da Gerçekleştirilen Uygulama ve Çalışmalar" ile "Engelsiz Spor" konuları işlenecek.


Sıradaki Haber