17 °c

4. Uluslararası Paramedik Kongresi

MUĞLA (AA) - Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilecek "4. Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi"ne katılacak ekipler, 112 Acil Çağrı Merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Organizasyona katılmak için Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda...

Sağlık Haberi
4. Uluslararası Paramedik Kongresi
4. Uluslararası Paramedik Kongresi

MUĞLA (AA) - Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilecek "4. Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi"ne katılacak ekipler, 112 Acil Çağrı Merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Organizasyona katılmak için Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan Muğla’ya gelen ekipleri, 112 Acil Çağrı Merkezinde Muğla Vali Yardımcısı Fethiye Özdemir, Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin karşıladı.

112 Acil Çağrı Merkezi hakkında, katılımcılara bilgi veren Karakaya, 10 Kasım 2015'ten itibaren İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İtfaiye, AFAD, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman birimlerinin tek numara altında hizmet vermeye başladığını söyledi.

Karakaya, Muğla'da 112 Acil Çağrı Merkezinin hizmete girmesiyle acil çağrı birimlerine yapılan gereksiz aramaların yüzde 93'ten yüzde 49'a indiğini dile getirdi. Yıl içerisinde 1 milyon 100 bin çağrıya yanıt verildiğini belirten Karakaya, aramaların gerekli kurumlara anında yönlendirildiğini ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Tekin de Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi iş birliğinde 8-11 Aralık'ta "4. Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi" düzenleneceğini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığınca onay verilen organizasyonun resmi web sitesi üzerinden duyurusunun yapıldığını belirten Tekin, "Bu kongreye 30 civarında ilimizden yöneticiler ve ekiplerle birlikte yaklaşık 600 personel katılacak. Kongrede hedef kitle acil sağlık hizmetleri bünyesinde görev alan idari personel ile sahada 7-24 görev yapan sağlık çalışanlarıdır." dedi.

Organizasyona Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere 6 ülkeden yabancı ekiplerin de katılacağını ifade eden Tekin, şunları kaydetti:

"Kongrede, aralarında konuşmacıların da bulunduğu alanında uzman kişiler, acil sağlık hizmetleri sisteminde kullanılacak olan yenilikçi ve dünya standartlarını yakalayan iyi uygulama örneklerini paylaşacaklar. Programda hastane öncesi acil sağlık sistemleri hakkında uluslararası görüş alışverişi fırsatı yakalamış olacağız. Bunun yanı sıra etkinlikte resusitasyon uygulamaları, pediatrik ve geriatrik vakalara yaklaşım, travmalar, ambulans kazaları, acil ve afet yönetimi konuları başta olmak üzere Paramedik eğitimleriyle ilgili değerli bilgilerin verileceği çeşitli konular ele alınacak."

Program kapsamında yarın Bodrum ilçesinde 6'sı yurt dışından olmak üzere 25 ekibin katılacağı ambulans rallisinin yapılacağını belirten Tekin, "Ambulans rallisinde, oluşturulan senaryolara göre tasarlanan vakalara, acil yardım ekiplerinin müdahaleleri hakem heyetlerince değerlendirilecek. En başarılı müdahaleyi yapıp en yüksek puanı alan ekiplerin belirlenecek." diye konuştu.

Konuşmaların ardından yurt dışından gelen ekipler merkezi gezerek bilgi aldı. Katılımcılara 112 Acil Çağrı Merkezi hakkında tanıtıcı broşürler ve çeşitli hediyeler verildi.

Sıradaki Haber