17 °c

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

ÇANAKKALE (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kanser vakaları artmasına rağmen dünyada çok sayıda hastanın erken tanı ve teşhisle tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişim sorunu yaşadığını belirtti. Turan, Sağlık Bakanlığının "Kanser Kontrol Programı" çalışması kapsamında İÇDAŞ'ın katkılarıyla Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğüne kazandırılan "Pembe Prenses"...

Sağlık Haberi
AK Parti Grup Başkanvekili Turan:
AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

ÇANAKKALE (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kanser vakaları artmasına rağmen dünyada çok sayıda hastanın erken tanı ve teşhisle tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişim sorunu yaşadığını belirtti.

Turan, Sağlık Bakanlığının "Kanser Kontrol Programı" çalışması kapsamında İÇDAŞ'ın katkılarıyla Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğüne kazandırılan "Pembe Prenses" isimli kanser tarama aracının hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Kanser nedeniyle dünya genelinde her yıl 7,6 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Turan, kanser tedavisinde erken teşhisin önemini vurgulayarak, bu konuda Sağlık Bakanlığının büyük çaba ve girişimleri olduğuna işaret etti.

Bu kapsamda yaklaşık 650 bin liraya hazırlanan kanser tarama aracının Çanakkale'ye kazandırıldığını ifade eden Turan, şöyle konuştu:

"Rakamlar erken teşhis konulduğu taktirde kanser hastalığının üçte birinden fazlasının önlenebilir ve üçte birinin de tedavi edilebilir olduğunu söylüyor. Kanser vakaları artmasına rağmen dünyada çok sayıda hasta erken tanı ve teşhis hizmetlerine, tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişim sorunu yaşıyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri önlenebilir ve taranabilirdir. Meme kanseri kansere bağlı ölüm sebepleri arasında birinci sırada. Bu yüzden Sağlık Bakanlığımızın yürüttüğü farkındalık çalışmaları ve tarama programları sayesinde hastalıklarda erken teşhisin artarak tedavilerde başarı oranın artırılması hedefleniyor. "

Mobil kanser tarama aracının il merkezi ve ilçelerde bugünden itibaren hizmet vereceğini anlatan Turan, "Rakamlar da gösteriyor, başta kanser olmak üzere hastalıklarda erken teşhis çok önemli. Sağlıklı bir yaşam paha biçilemez. Bu yüzden hemşehrilerimizi düzenli sağlık kontrolü yaptırmaya teşvik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı da kanserin tüm dünyada gittikçe yaygınlaşan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirterek, "Kanser en çok gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bilimsel araştırmalar kanser vakalarının en az üçte birinin önlenebilir, diğer üçte birinin ise tedavi edilebilir olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda, kontrol programları insanlığın geleceği adına hayati önem taşımaktadır." dedi.

Törene, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Yavuz Ateş, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necmi İnce, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ile sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Sıradaki Haber