17 °c

Anne ve bebek arasında mucizevi bağ!

Yapılan bir araştırmada anne ve bebeğine ilişkin mucizevi bir bulguya rastlandı. Buna göre anne sütü kokusu koklatmak ve anne sesi dinletmek bebekte ağrıyı azaltıyor.

Sağlık Haberi
Anne ve bebek arasında mucizevi bağ!
Anne ve bebek arasında mucizevi bağ!

Giresun Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Dilek Küçük Alemdar anne bebek arasındaki mucizevi ilişkiye dikkat çeken bir araştırmaya imza attı. Alemdar çalışmasında prematüre bebeklerde anne sesi dinletme, anne sütü koklatma ve küvöz örtüsü kullanmanın ağrı ve konfor üzerine etkisini masaya yatırdı.

2015 ve 2016 yılları arasında randomize kontrollü deneysel olarak yapılan araştırmaya yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan 123 bebek dahil edildi. 30 bebek anne sesi, 30 bebek anne sütü kokusu, 31 bebek küvöz örtüsü ve 32 bebek kontrol grubu şeklinde ayrıldı.

Bebekler 4 gruba ayrıldı

Deney grubundaki bebeklere periferik kanülasyon adlı işlem uygulandı. Bu işlem öncesi, sırası ve sonrasında anne sesi grubuna annesinin ses kaydı dinletildi, anne sütü grubuna annesinin sütü koklatıldı, küvez örtüsü grubuna kuvöz örtüsü örtüldü.

Kontrol grubundaki bebeklere de rutin bakım dışında müdahale yapılmadı. Her gruptaki bebeklerin işlem öncesi, sırası ve sonrasında ağrı ve komfor düzeyleri değerlendirildi.

Ağrıyı azalttı

Yapılan analizlerde ilginç bulgular tespit edildi. Buna göre bebeğe anne sesi dinlenmek, anne kokusu koklatmak ve küvöz örtüsü kullanmanın ağrıyı azalttığı, bebekte konforu artırdığı belirlendi. Testlerde en yüksek puanı küvöz örtüsü aldı.

Basit ve güvenilir

Sonuç değerlendirmesinde, prematüre bebeklerde ağrılı işlemlerde anne sütü kokusunun, anne sesi dinletmenin ve küvöz örtüsü kullanmanın bebekte olumlu etkilerin oluşmasında basit, güvenli ve destekleyici birer uyaran çeşidi olarak kullanılması önerildi.

Sıradaki Haber