17 °c

Bu da isot reçeli!

Şanlıurfa'da "isot reçeli" olarak adlandırılan biber salçası, farklı tadıyla başta kahvaltı olmak üzere sofralara lezzet katıyor.

Sağlık Haberi
Bu da isot reçeli!
Bu da isot reçeli!

Şanlıurfa'da acıbiberden yapılan ve "isot reçeli" olarak adlandırılan biber salçası, farklı tadıyla başta kahvaltı olmak üzere sofralara lezzet katıyor.

Kentte birçok aile, pazardan satın aldığı kırmızı acıbiberleri, ev veya bahçelerinde uzun ve zahmetli sürecin ardından salçaya dönüştürüyor. Zeytinyağı ile harmanlanmasının ardından "isot reçeli"ne dönüşen biber salçası, soğuk kış günlerinde sofralarda yerini alıyor.

Şanlıurfa İsot Üreticileri Kooperatifi Başkanı Bekir Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte isot üretim sezonunun sürdüğünü anımsatarak, bu dönemde "isot reçeli" de yapıldığını söyledi.

Reçelin başta kahvaltı olmak üzere birçok yemekte kullanıldığını anlatan Polat, "İsot salçası burada reçel olarak anılır. Hem kahvaltılarda hem de birçok yemekte bu ürün keyifle tüketiliyor. Bu anlamda üreticilerimiz yağmurdan önce bu dönemde hummalı bir çalışma yürütüyor." dedi.

KİLOSU 20 LİRA

Polat, "isot reçeli"nin yapımı hakkında bilgi vererek, şöyle konuştu:

"Reçel yapmak için kırmızı acıbiberler makineyle çekiliyor ve 3-4 gün güneşte bekletiliyor. Bu süreçte de bol bol karıştırılıyor. İçindeki su alındıktan sonra olgunlaşıyor ve ortaya reçel çıkıyor. Tabii ki reçelin yapımı isottan daha zor çünkü daha uzun bir süre gerekiyor. Bu yıl reçelin kilogramı piyasada 20 liradan satılıyor. Kentte tonlarca reçel yapılıyor. Türkiye'nin birçok iline bu salçadan gönderiyoruz. Şehir dışında da insanlar artık bu reçeli biliyor.

Özellikle kahvaltılarda içine yumurta kırıp ya da ekmeğin arasına sürüp yiyorlar. Çok lezzetli bir ürün."

Sıradaki Haber