17 °c

"Çam ve limon kokulu oda spreylerinde kanser riski" uyarısı

ANKARA (AA) - Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Genel Sekteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, "Özellikle çam ve limon kokuları içeren çeşitli oda spreyleri, mumlar ve temizlik malzemelerini kullanıyorsanız evinizi sıkça havalandırın. Bunlardan yayılan maddeler kan kanserlerine yol açabilen formaldehit maddesine dönüşebiliyor."...

Sağlık Haberi
Çam ve limon kokulu oda spreylerinde kanser riski uyarısı
"Çam ve limon kokulu oda spreylerinde kanser riski" uyarısı

ANKARA (AA) - Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Genel Sekteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, "Özellikle çam ve limon kokuları içeren çeşitli oda spreyleri, mumlar ve temizlik malzemelerini kullanıyorsanız evinizi sıkça havalandırın. Bunlardan yayılan maddeler kan kanserlerine yol açabilen formaldehit maddesine dönüşebiliyor." dedi.

LLMBİR tarafından gerçekleştirilen "4. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları Kongresi" kapsamında basın toplantısı düzenlendi.

Doç. Dr. Toprak, konuşmasında, İngiltere ve İtalya'da yapılan araştırma sonuçlarına yer verdi.

Kimyasalların kansere davetiye çıkardığını ifade eden Toprak, "Özellikle çam ve limon kokuları içeren çeşitli oda spreyleri, mumlar ve temizlik malzemelerini kullanıyorsanız evinizi sıkça havalandırın. Bunlardan yayılan maddeler kan kanserlerine yol açabilen formadehit maddesine dönüşebiliyor. 'Kokulu mum odama koydum, iki ay sonra lösemi oldum' diye bir şey yok. Bunlar birtakım kanserleri tetikleyebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bir başka araştırmaya göre de 15 yıldan uzun süre saç boyası kullananlarda lenfoma gelişmesinin daha fazla olduğunu belirten Toprak, özellikle koyu renk boya kullananlarda bunun daha sık görüldüğünü kaydetti.

- "Kan kanseri önümüzdeki yüzyılın en önemli hastalığı"

LLMBİR Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan ise kan kanseri olgularında görülen artışa dikkati çekti.

Bu yıl yeni 5 bin 128 multipl miyelom vakası gelişeceğinin öngörüldüğünü anlatan Özcan, "Kan kanseri önümüzdeki yüzyılın en önemli hastalığı olacak. Ülkemizde 2016 yılında yeni 15 bin 385 lenfoma vakası gelişmesi beklenmektedir." dedi.

- "Ülkemizde hastalar ilaca 2 sene gecikmeli başlıyor"

LLMBİR İkinci Başkanı Harun Akın ise ABD Gıda ve İlaç Dairesinin geçen yıl 45 yeni ilaca onay verdiğini, bu sene de 4 yeni miyelom ilacını onayladığını söyledi.

Akın, 2010'dan bu yana ruhsat alan 142 üründen Avrupa'da yüzde 81'inin, ABD'de ise yüzde 57'sinin Türkiye'den daha önce ruhsatlandırıldığına dikkati çekerek, "Ülkemizdeki hastalarımız Avrupa ve Amerika'daki hastalara göre, ilaca iki sene gecikmeli başlıyor. Bizim kullanmamız için hastalığımızın nüksetmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber