17 °c

"DSÖ Türkiye'yi bağımlılıkla mücadelede örnek gösterdi"

ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Türkiye'yi, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadeledeki çalışmalarından dolayı örnek gösterdiğini söyledi.Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUMER) ile Bağımlılık Psikiyatrisi Derneği tarafından düzenlenen "10. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi"...

Sağlık Haberi
DSÖ Türkiye'yi bağımlılıkla mücadelede örnek gösterdi
"DSÖ Türkiye'yi bağımlılıkla mücadelede örnek gösterdi"

ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Türkiye'yi, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadeledeki çalışmalarından dolayı örnek gösterdiğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAUMER) ile Bağımlılık Psikiyatrisi Derneği tarafından düzenlenen "10. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi", Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.

"Bağımlılık Sarmalı: Biyopsikososyal Modelde Bireye Özgü Tedaviler" temasıyla düzenlenen kongrede, tedavi hedeflerinin bireyselleştirilmesi ve sağlıklı tedavi seçenekleri ele alındı.

Açılış töreninde, "Dünden Bugüne Bağımlılık Politikaları" konulu sunum yapan Müsteşar Yardımcısı Çelik, uyuşturucunun terörün önemli finansman kaynağı olduğunu vurguladı.

Sokak satıcılarının önlenmesine yönelik kurulan narkotimlerin, önemli başarılar elde ettiğini belirten Çelik, "Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele çalışmalarını diğer ülkelerde yayınlayarak 'Türkiye uygulaması' olarak örnek gösterdi." dedi.

- "Metruk binaların yüzde 40'ı yıkıldı"

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yürütülen faaliyetlerle uyuşturucunun üretimini önlemeye yönelik de büyük başarılar elde edildiğini belirten Çelik, "Finans kaynağının önlenmesine yönelik önemli bir çalışma oldu. Uyuşturucu kullanımında, metruk binalar önemli sorundu. Bu kapsamda metruk binalaran yüzde 40'ı yıkıldı." bilgisini aktardı.

Çelik, farklı ülkelerle yapılan ortak toplantılar sonucu Türkiye'nin, uyuştucuyu açısından kolay bir transfer ülke olmaktan çıktığını bildirdi.

- "Paranın büyük kısmı teröre gidiyor"

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da hastalar kadar bu alanda çalışmanın da zor olduğunu dile getirdi.

Dilbaz, "Bağımlılık sadece beyin hastalığı değil, bunun ulusal güvenlik problemi de olduğunu düşünüyoruz. Ülkeyi tehdit eden birçok şeyden daha fazla tehdit ediyor, paranın büyük kısmı teröre gidiyor. Burada sadece hastalık kısmını değil, ülkeye ve dünyaya getirdiği güvenlik anlamındaki sorunu da gündeme taşımış olacağız." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da deneyimleri paylaşmak adına önemli bir kongre olduğunu belirtti.

Kongre, cuma günü sona erecek.

Sıradaki Haber