17 °c

Dünya Prematüre Günü

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'nde çalışan hemşirelerin çektiği prematüre bebeklerin fotoğrafları, Dünya Prematüre Günü dolayısıyla sergilendi.Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki sergiyi, prematüre dünyaya gelen ve şu an sağlıklı olan çocuklar, anneleriyle gezdi.Gazetecilere açıklama yapan ERÜ Çocuk...

Sağlık Haberi
Dünya Prematüre Günü
Dünya Prematüre Günü

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'nde çalışan hemşirelerin çektiği prematüre bebeklerin fotoğrafları, Dünya Prematüre Günü dolayısıyla sergilendi.

Mustafa Eraslan-Fevzi Mercan Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki sergiyi, prematüre dünyaya gelen ve şu an sağlıklı olan çocuklar, anneleriyle gezdi.

Gazetecilere açıklama yapan ERÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Öztürk, prematürenin tüm dünyada bebek ölümlerinin önemli kısmını oluşturduğunu söyledi.

Gebeliğin 38. haftasından gün almadan doğan bebeklerin prematüre olduğunu aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu bebekler, 23. haftadan itibaren doğuyor. Ağırlıkları 500 gramla başlıyor, üst sınır önemli değil ancak alt sınır önemli. Organları henüz olgunlaşmadığı için doğduklarında desteğe ihtiyaç duyuyorlar, özel bakım uygulanıyor. Prematüre çocukların zeka seviyeleri normal olsa da hareket kabiliyetleri kısıtlı olabiliyor. Prematüre bebek üzerine çalışmalar, ABD Başkanı Kennedy'nin prematüre doğan çocuğunun ölmesi üzerine başlıyor. Yenidoğan servislerinde solunum desteği oluşturulması, beslenmeleri, bu alanda elemanların yetiştirilmesi 1960'lı yıllardan sonra hızlandı. Ülkemizde bir dönem prematüre sayısı arttı. Nedeni de tüp bebek uygulamasında çoklu embriyonun yerleşmesine izin verilmesiydi. Üçüz, dördüz gebeliklerde prematüre riski artıyor. Daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi. Prematüre riskini azaltmak lazım. Prematüreye bakmaktan ziyade bunu önlemek daha önemli."








Sıradaki Haber