17 °c

Ebelere "normal doğumu yaygınlaştırma" eğitimi

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca düzenlenen "Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıç" temalı proje kapsamında, ebelere normal doğumun yaygınlaştırılması ve doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla eğitimler veriliyor.Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tıbbi Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı tarafından gerçekleştirilen eğitimlerle, anne adaylarının doğum eylemini...

Sağlık Haberi
Ebelere normal doğumu yaygınlaştırma eğitimi
Ebelere "normal doğumu yaygınlaştırma" eğitimi

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca düzenlenen "Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıç" temalı proje kapsamında, ebelere normal doğumun yaygınlaştırılması ve doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla eğitimler veriliyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tıbbi Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı tarafından gerçekleştirilen eğitimlerle, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmesi, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi, normal doğumun yaygınlaştırılması ve doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Proje Koordinatörü Elif Güler Kazancı, bir otelde düzenlenen ilk grup eğitiminin sertifika töreninde yaptığı konuşmada, proje için Afyonkarahisar ve Bursa'nın pilot il olarak belirlendiğini söyledi.

Eğitimlerle, hamilelere doğum öncesi ve doğum anında yeterli desteğin verilmesinin sağlanacağını ifade eden Kazancı, "Bu eğitimdeki amacımız, gebelerimizin doğumdaki korku, algı ve ağrının yönetimini sağlayarak, normal doğumu sevdirmek ve yaklaştırmak" dedi.

Kazancı, doğumu güzelleştirmek için böyle bir projeye başladıklarını belirterek, bu kapsamda ebelere, hamilelerin doğum öncesi uygulayacakları fiziksel egzersizler ile doğum anındaki nefes, solunum egzersizleri, ağrı ve korkuyla baş etme yöntemlerinin de öğretildiğini bildirdi.

- Toplam 60 ebeye eğitim verilecek

Projenin, Türkiye'de hem teorik hem de pratik anlamda yapılmış en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu ifade eden Kazancı, şöyle konuştu:

"Ebelerimize, Ankara'da 4 günlük teorik, ardından 3 günlük saha koordinasyon eğitimi veriyoruz. Bilim kurulu olarak ebe hocalar, kadın doğum ile iletişim uzmanlarının katılımıyla doğumun tüm sürecini ve emzirme danışmanlığını içeren bir eğitim programımız var. Burada ebelerimiz, kendileri doğum yapıyormuş algısıyla gebelerin ondan ne beklediğini hissederek, bu şekilde bir davranış modeli oluşturacaklar. Aynı zamanda bu eğitim, gebe bilgilendirme ve doğum hazırlık sınıfları ile doğum odalarının fiziki şartlarının düzeltilmesini, ebelik mesleğini hak ettikleri şekilde sunma fırsatını verecek. Ülkemiz adına çok önemli bir proje."

Projeyi, pilot illerden sonra tüm Türkiye'de uygulamak istediklerini dile getiren Kazancı, "Normal doğumu güçlendirmek için her türlü eğitimi ebelerimize sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Ebelerin, pilates topuyla hamilelere öğretecekleri fiziksel egzersizlerden örnekler gösterdiği toplantıda, eğitim kapsamında 21 kişiden oluşan ilk grup katılımcılara sertifikaları verildi. 28 Nisan'a kadar sürecek projede, toplam 60 ebeye eğitim verilecek.

Sıradaki Haber