17 °c

FÜ öğretim üyesinin başarısı

ELAZIĞ (AA) - Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin idaresindeki çalışma grubu, ABD Patent Enstitüsünden 2 patent aldı.FÜ'den yapılan açıklamada, Prof. Dr. Şahin'in Fırat ve İnönü üniversiteleri ile ABD'de bazı bilim insanlarından oluşan ekibin hayvanlar üzerinde diş eti iltihabı (periodontitis) ve retina konularında yaptıkları...

Sağlık Haberi
FÜ öğretim üyesinin başarısı
FÜ öğretim üyesinin başarısı

ELAZIĞ (AA) - Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin idaresindeki çalışma grubu, ABD Patent Enstitüsünden 2 patent aldı.

FÜ'den yapılan açıklamada, Prof. Dr. Şahin'in Fırat ve İnönü üniversiteleri ile ABD'de bazı bilim insanlarından oluşan ekibin hayvanlar üzerinde diş eti iltihabı (periodontitis) ve retina konularında yaptıkları çalışmalarla patent alma başarısı gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Şahin ise ABD'deki bilim insanlarıyla iki çalışma yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Diş eti iltihabında (periodontitis), dişi çevreleyen dokuların iltihabı, doku yıkımı şekillenir. Çürüksüz diş kaybı meydana gelir. Dünya genelinin çoğunda görülür ve özellikle ülkemizde daha çok görülür. Korunmak amacıyla arginine silikat ve inositol maddesini deney hayvanlarına verdik. Araştırma sonucunda, bu madde doku yıkımını azalttı, iltihap belirteçlerini azalttı. Kemik yıkımı daha az meydana geldi."

Bunun dışında bir patent daha aldıklarını ifade eden Şahin, diyabetin gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozduğunu ve görme kayıplarına yol açtığını bildirdi.

Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına "diyabetik retinopati" adı verildiğini aktaran Şahin, "Bu çalışmada retinopatiyi önlemek amacı ile krom bileşiklerini test ettik. Bu bileşikler insülin aktivitesi ve glikoz taşıyıcılarını regüle ederek retinada oluşan hasarı azaltmıştır." değerlendirmesinde bulundu.


Sıradaki Haber