17 °c

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerin meme dokusunun aşırı büyümesine Jinekomasti denilmektedir. Kadınlık hormonu olan östojenin fazla olmasına veya erkeklik hormonu olan testesteronun eksik olmasından meme büyümesi olmaktadır

Sağlık Haberi
Jinekomasti Nedir?
Jinekomasti Nedir?

Erkeklerin meme dokusunun aşırı büyümesine Jinekomasti denilmektedir. Kadınlık hormonu olan östojenin fazla olmasına veya erkeklik hormonu olan testesteronun eksik olmasından meme büyümesi olmaktadır. Ergenlik döneminde erkeklerde meme dokusunda fazla yağ toplanması yalancı jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Karaciğer ve akciğer kanseri, siroz, trodinin fazla salgılanması, testis kanseri, alkol, esrar ve eroin kullanımı da Jinekomastiye neden olan unsurlar arasındadır.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde meme büyümesi aşırı kilosu olmayan ve meme dokusu 2 cm’den fazla olanlarda jinekomasti olabilmektedir. Jinekomasti nedeni ile oluşan şişlikte kanser oluşmaz ama meme büyümesi kanser olarak da başlayabilmektedir. Jinekomasti fiziksel muayene sonrasında teşhis edilmektedir. Ancak gerekli görülürse başka testlerde yapılmaktadır.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat genel anestezi altın da ameliyat ortamında gerçekleştirilmektedir. Operasyon yaklaşık olarak 1 ile 2 saat arasında sürmektedir. Fazla meme dokusu var ise cerrahi operasyon ile çıkarılmaktadır. Bazen gerekli olursa Liposuction yöntemi ile yağlar eritilerek de ameliyatlar yapılmaktadır. Bu işlemler koltuk altına açılan kesik veya meme başına açılan kesik yöntemi ile yapılmaktadır. Liposuction yöntemi kullanılırken de aynı kesiklerden işlem yapılmaktadır.

Jinekomasti Ameliyatı Öncesi

Ameliyattan bir hafta önce aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar ve vitaminler bırakılmalıdır. Sigara ve alkol kullanılıyorsa bırakılmalıdır.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Operasyon bitiminden 3 saat sonra hasta yemek yiyebilir ve ayağı kalkabilir. Yapılan operasyona göre hasta aynı gün veya bir sonraki gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında enfeksiyona karşı antibiyotik kullanılmalıdır. Doktorunuzun önerdiği korse kullanılmalıdır. Operasyondan üç gün sonra hasta normal yaşantısına dönebilir. Operasyon sonrasında hastalar kollarını fazla zorlamamalıdır ve ağır eşya kaldırmamalıdır.

Jinekomasti Ameliyatı Komplikasyonları

Ameliyat yapılan bölgede morarma ve şişme olmaktadır. Uyuşma olabilmektedir. Çeşitli şiddetlerde ağrılar olmaktadır. Bunlar ilaçlar ile kontrol altına alınmaktadır. Liposuction yöntemi uygulanırsa bu komplikasyonlar daha az gözlemlenecektir.

Jinekomasti ameliyatı ciddiye alınması gereken bir operasyondur ve bu operasyonu yaptıracağınız sağlık kuruluşunu dikkatle seçmelisiniz. Bu tür operasyonlarda Türkiye’nin en iyilerinden olan FBM Estetik Tıp Merkezin de söz konusu ameliyatı yaptırabileceğiniz gibi, Labioplasti, diyet ve zayıflama, psikolog hizmetleri, meme dikleştirme, lazer uygulamaları gibi birçok alanda da hizmet alabilirsiniz.

 

Kaynak: FBM

Sıradaki Haber