17 °c

Kızından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu

İZMİR (AA) - İzmir'de böbrek yetmezliği tanısıyla geçen yıl diyalize bağlı yaşamaya başlayan Muhsin Altan, kızından nakledilen organla yaşama bağlandı. İzmir'deki özel bir hastanede gerçekleştirilen operasyonla, böbrek yetmezliği çeken Muhsin Altan'a (51) kızı Hümeyra Altan'ın (21) bir böbreği Opr. Dr. Işık özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan...

Sağlık Haberi
Kızından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu
Kızından nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu

İZMİR (AA) - İzmir'de böbrek yetmezliği tanısıyla geçen yıl diyalize bağlı yaşamaya başlayan Muhsin Altan, kızından nakledilen organla yaşama bağlandı.

İzmir'deki özel bir hastanede gerçekleştirilen operasyonla, böbrek yetmezliği çeken Muhsin Altan'a (51) kızı Hümeyra Altan'ın (21) bir böbreği Opr. Dr. Işık özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından nakledildi.

Operasyon sonrası sağlığına kavuşarak taburcu edilen ve artık kontrolleri için hastaneye gelen Muhsin Altan, İzmir'de görev yaptığı 2000 yılında yüksek tansiyon rahatsızlığının böbreklerine zarar verdiğini ve o dönemden bu yana ilaç tedavisi gördüğünü, geçen yıl ise böbrek yetmezliğinden diyalize girmek zorunda kaldığını söyledi.

Doktorların böbrek nakli olması gerektiğini bildirmelerinin ardından kızı Hümeyra ve oğlu Yunus Emre'nin kendi böbreğini vermek istediğini, buna yanaşmadığını ama çocuklarının gönüllü verici olarak başvurduğunu anlatan Muhsin Altan, doku naklinin daha uyumlu olması nedeniyle kızından böbrek nakli yapıldığını belirtti.

Sağlığına kavuştuğu için mutluluğunu dile getiren Muhsin Altan, "İki çocuğum da bana hayat vermek için gönüllü oldu. Bunu kabul etmek çok zor oldu. Kızım için endişelendim, korktum. Bana değeri ölçülemeyecek bir hediye verdi kızım. Yeniden güzel bir yaşam verdiler. Her babalar gününde bana gücümüz ölçüsünde çeşitli hediyeler aldılar ama bu seferki en anlamlı, kutsalı oldu. Böyle evlatlar yetiştirdiğim için gurur duyuyorum, onlarla gururlanıyorum. Ben babalar gününde herkesi organ bağışına davet ediyorum. Bu nakilden sonra ailecek huzur bulduk. Birbirimize daha çok kenetlendik, birbirimizi daha iyi anlamaya başladık. Bu ayrı bir tecrübe oldu." diye konuştu.

Geçen yıl oturdukları lojmanın bahçesinde kardeşleriyle birlikte hazırladıkları afişle babasının "Babalar Günü'nü" kutlayan Hümeyra Altan "Bu hem benim hem kardeşlerim adına tek babama da değil aileme de verdiğim bir hediye. Bunun babamın yaşamına yaşam kattığını düşünüyoruz, inşallah öyle olur" dedi.

Özel bir şirkette çalışıp açık öğretim fakültesinde okuyan Hümeyra Altan, babasının rahatsızlığı süresince çektiği acı ve sıkıntıları gizlemeye çalıştığını ancak yüzünden her şeyi anlayabildiklerini belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Donör olmam babam iyileşsinden öteydi. Çünkü o hastaydı ve hepimiz mutsuzduk. Babasız kalmak istemiyorduk, onu öyle hasta görmeye alışamıyorduk. Ben 4 taneyim o bir tane. Bu düşünceyle ağabeyim ve ben babama gönüllü olduk, ben verici oldum. Şimdi çok mutluyuz, birlikteyiz. Biz birbirine maddi manevi sürprizler yapmayı seven bir aileyiz. Geçen yıl babalar gününde ağabeyim Yunus Emre, kız kardeşlerim Merve (13) ve Asya Reyan (6) ile birlikte bir pankart hazırladık. Babamın Babalar Günü'nü kutladığımızı, onu ne kadar çok sevdiğimizi yazdık bu pankarta. Ve ağaçların arkasına saklanıp onun eve dönmesini bekledik. Gelince de karşısına çıkıp böyle bir sürpriz yaptık. Babamıza yıllardır çeşitli hediyeler aldık. Ama bu yılki hediye… Bu hem benim hem kardeşlerim adına tek babama da değil aileme de verdiğim bir hediye. Bunun babamın yaşamına yaşam kattığını düşünüyoruz, inşallah öyle olur. Bundan sonra böylesine anlamlı bir hediye bulma şansımız yok ama yine sürprizlere devam edeceğiz."

Operasyonu gerçekleştiren Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu da Hümeyra'nın babasına verilebilecek en değerli hediyeyi verdiğini ifade ederek "Bu hediyeden ötesi olamaz" dedi. Hastanın sağlık durumunun çok iyi olduğunu dile getiren Opr. Dr. Saraçoğlu, "tek böbrekle yaşam" konusundaki endişelere dikkati çekerek şunları söyledi:

"Vericilerle ilgili yapılan araştırmalarda uzun dönemde ciddi bir hastalık ortaya çıkmıyor. Böbrek yetmezliği çıkar mı, ilk akla gelen soru bu oluyor. Farz edelim ki 10 yıl, 20 yıl sonra böbrek yetmezliği yapacak bir hastalık çıktı. Böbrek yetmezliği her iki böbreği de tutar. Bu nedenle bir eksiklik olmayacaktır."

Sıradaki Haber