17 °c

Organ Bağışı Haftası

VAN (AA) - Van'da "Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla bir araya gelen organ bağışında bulunanların aileleri, duygularını paylaştı.Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde düzenlenen programda konuşan Vali İbrahim Taşyapan, tıbbın son zamanlarda büyük gelişme kaydettiğini söyledi. Bu gelişmelerin en önemlilerden birinin organ bağışı konusunda yaşandığını...

Sağlık Haberi
Organ Bağışı Haftası
Organ Bağışı Haftası

VAN (AA) - Van'da "Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla bir araya gelen organ bağışında bulunanların aileleri, duygularını paylaştı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde düzenlenen programda konuşan Vali İbrahim Taşyapan, tıbbın son zamanlarda büyük gelişme kaydettiğini söyledi.

Bu gelişmelerin en önemlilerden birinin organ bağışı konusunda yaşandığını anlatan Taşyapan, "Bir canlıdan veya kadavradan yakınlarının ve ailesinin izniyle alınan organların bir başka insana nakledilmesiyle onun daha iyi bir hayat sürmesi sağlanıyor." dedi.

Taşyapan, organ nakliyle ilgili toplumda soru işaretleri olduğunu, bunların içerisinde ağırlıklı olarak teknik, sağlık ve dini konuların yer aldığını aktararak, "Bunların hepsine günümüzde cevap vermiş durumdayız. İnsanlarımızın bilinç seviyesi belli bir seviyeye gelmiş durumda." diye konuştu.

Hastanelerin, ekiplerin ve cihazların bulunduğuna ancak organ bağışlayıcısının olmadığına işaret eden Taşyapan, "Bu konuya hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Bu duyarlılığı toplumun tüm katmanlarına yayabilirsek hem elimizdeki malzeme çoğalacak hem de var olan organları başka hastalara nakledilebileceğiz." ifadesini kullandı.

- "Oğlumun organları 3 çocuğa can verdi"

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, organ nakli çalışmalarına 2011 yılında yaşanan Van depremlerinde başladıklarını dile getirdi.

Battal, "Üniversitemizde böbrek, kornea, kemik iliği nakilleri yapabiliyoruz. Şimdi sırada karaciğer nakli var. Bunun için de altyapımız tamamlandı. Kısa sürede bu nakli de yapmaya başlayacağız." dedi.

Geçen yıl 10 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Veysel Emir Nacaroğlu'nun babası Kürşat Nacaroğlu da hastane yönetimi ile görüştükten sonra oğlunun organlarının bağışlanmasına karar verdiklerini anlattı.

Evladının organlarının Malatya ve İzmir'deki hastalara nakledildiğini dile getiren Nacaroğlu, "Oğlumun organları 3 çocuğa can verdi. Bu yüzden her ne kadar evlat acısı yaşasak da hayata tutunan çocukların onurunu yaşıyoruz. Organ bağışı insanlara evlat acısını unutturacak tek şeydir. Bu yüzden hiç kimse tereddüt etmesin." sözlerine yer verdi.

Programda organ bağışında bulunanların yakınları duygularını anlattı.

Sıradaki Haber