17 °c

Organ ve Doku Bağışı Haftası

İZMİR (AA) - Sağlık çalışanları İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Organ ve Doku Bağışı Haftasına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.Konak Meydanı'ndaki tarihi Saat Kulesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, mümkün olduğunca çok sayıda insanda farkındalık yaratmak için hafta boyunca çeşitli etkinlikler...

Sağlık Haberi
Organ ve Doku Bağışı Haftası
Organ ve Doku Bağışı Haftası

İZMİR (AA) - Sağlık çalışanları İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Organ ve Doku Bağışı Haftasına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Konak Meydanı'ndaki tarihi Saat Kulesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, mümkün olduğunca çok sayıda insanda farkındalık yaratmak için hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Ülke çapında 30 bin, İzmir'de 3 bin 800 kişinin organ beklediğini, her gün 5 kişinin organ beklerken hayatını kaybettiğini aktaran İzzettinoğlu, "Ülkemizde organ bağışının yüzde 75'i canlıdan canlıya oluyor. Kadavradan ise yüzde 25. Ama yurt dışında bu oranlar tersi. Bizler yakınımız acı çektiğinde dayanamıyoruz, canımızın bir parçasını ona veriyoruz, bir böbreğimizi ya da karaciğerimizin bir lobunu verebiliyoruz. Ancak bu sadece karaciğer ve böbrek için olabiliyor. Akciğer, kalp, kornea gibi organlar için transplantasyon söz konusu değil." dedi.

İzzettinoğlu, İzmir'de 27 bin kişinin organ bağışı için sistemde olduğunu, 3 bin küsür kişinin sisteme kayıt için beklediğini, böylece bu rakam 30 bini geçeceğini belirterek, "Organ bağışını arttırmak için sürekli etkinlikler düzenliyoruz. O yüzden İzmir son 4 yıldır organ bağış sayısında birinci konumda. Toplam bağış sayısındaki yerimiz ise yüzde 14'ü oluşturuyor." diye konuştu.

Grup daha sonra ellerinde "Organ bağışı hayat kurtarır" yazılı pankart ve broşürlerle Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.


Sıradaki Haber